Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Estonija umesto Velike Britanije 2017. predsedava EU

YT printscreen

Estonija umesto Velike Britanije 2017. predsedava EU

Portparol je u saopštenju naveo da za to postoji "široka saglasnost" među ambasadorima EU.

Politika
Izvor: Agencije

Potparol predsednika Evropskoskog saveta Donalda Tuska izjavio je da će Estonija preuzeti rotirajuće predsedavanje EU umesto Velike Britanije, koja se refendumskim putem izjasnila o izlasku iz tog bloka.

Portparol je u saopštenju naveo da za to postoji "široka saglasnost" među ambasadorima EU.

Britanija je posle referenduma odustala od predsedavanja Evropskom unijom, koje je trebalo da preuzme sledeće godine, a ambasadori EU tokom dana treba da donesu odluku koja će je zemlja zameniti.

Kancelarija britanske premijerke Tereze Mej je o toj odluci sinoć u telefonskom razgovoru obavestila predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

"Premijerka je odlučila da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo da odustane od rotirajućeg predsedavanja Savetom, koji je trebalo da obavlja u drugoj polovini 2017. godine, uz objašnjenje da bi Britanija za svoj prioritet trebalo da postavi pregovore o izlasku iz Evropske unije", izjavila je portparol premijerkine rezidencije u Dauning Stritu.

"Donald Tusk je pozdravio brzu odluku premijerke po tom pitanju, koja će omogućiti Savetu da na vreme preduzme alternativne mere", istakla je portparolka.

Predsedavanje Savetom svakih šest meseci obalja druga država članica Unije, a ambasadori EU će se kasnije tokom današnjeg dana sastati da odluče koja zemlja će zameniti Veliku Britaniju.

Slovačka trenutno predsedava EU, a od 1. januara 2017. predsedavanje preuzima Malta.