Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EU i SAD pozvale Ivanova da povuče aboliciju

Neredi u Skoplju Foto: Twitter/Meta.mk

EU i SAD pozvale Ivanova da povuče aboliciju

Strane sile pritiskaju makedonskog predsednika zbog odluke koja je "zapalila" ovu zemlju

Politika
Izvor: Sputnjik

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države danas su ponovo poručile makedonskim vlastima da odluka o aboliciji 56 državnih i partijskih funkcionera umešanih u aferu „Prisluškivanje“ mora da bude povučena.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han napisao je na Tviteru da odluka makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da povuče aboliciju za određeni broj ljudi nije dovoljna.

- Kako je to EU više puta ponovila, sveobuhvatno rešenje je ključ da se izbegne selektivna pravda - dodao je Han.

Američka ambasada u Skoplju je istovremeno na Fejsbuku saopštila da „parcijalno ili selektivno poništavanje amnestije povećava osećanje nekažnjivosti u Makedoniji i sprečava tu zemlju da napreduje ka svom najvažnijem cilju, priključenju NATO-u i Evropskoj uniji“, prenose makedonski mediji.

Pod pritiskom građanskih protesta i međunarodne zajednice, makedonski predsednik Ivanov povukao je juče odluku o aboliciji 22 od 56 državnih i partijskih funkcionera umešanih u aferu „Prisluškivanje“.

Ivanov je izjavio da je odluku doneo za 22 osobe koje su, kako je rekao, politički eksponirane.

Odluka Ivanova da abolira od odgovornosti 56 partijskih i državnih funkcionera je izazvala višemesečne masovne proteste u Makedoniji, koja je inače već više od godinu dana u dubokoj političkoj krizi.