Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EU produžila graničnu kontrolu za pet zemalja

Foto: twitter.com

EU produžila graničnu kontrolu za pet zemalja

Austriji, Nemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj će biti dozvoljeno da nastave da sprovode granične kontrole još najviše šest meseci kako bi se izborile sa prilivom izbeglica.

Politika
Izvor: Tanjug

Evropska unija donela je odluku, koja odmah stupa na snagu, da dozvoli Austriji, Nemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj da nastave da sprovode granične kontrole još najviše šest meseci kako bi se izborile sa prilivom izbeglica.

EU je navela u saopštenju, koje je danas objavljeno, da bi kontrole trebalo da budu "usmerene i ograničene u obimu, frekfenciji, lokaciji i vremenu, na neophodne mere kako bi se odgovorilo na ozbiljne pretnje i zaštitila javna politika i međunarodna bezbednost".

Zemlje bi, navodi se, trebalo jedna drugu da informišu o tačnom mestu u kojem planiraju da sprovedu kontrolu, preneo je AP.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer nedavno je rekao da će njegova zemlja nastaviti granične kontrole koje je uvela u septembru, pošto je Evropska komisija odobrila taj potez.

On je istakao da će "nemačka federalna policija nastaviti sa proverama u odsustvu efikasne kontrole spoljnih granica Evropske unije".

Evropska komisija je prošle nedelje saopštila da će aktivirati odredbu kojom se dozvoljava još šest meseci graničnih kontrola u nekim zemljama članicama.