Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Evropski parlament osnovao istražnu komisiju za "Panamske papire"

Evropski parlament osnovao istražnu komisiju za "Panamske papire"

Komisiju će činiti 65 članova, čiji će zadatak biti da u narednih godinu dana istraže li su Evropska komisija i države članice počinile poreske prekršaje

Politika
Izvor: Tanjug

Evropski parlament izglasao je predlog o osnivanju istražne komisije koja će se baviti otkrićima projekta "Panama papers", prenosi Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

Komisiju će činiti 65 članova, čiji će zadatak biti da u narednih godinu dana istraže li su Evropska komisija i države članice počinile prekršaje u vezi sa pranjem novca i utajom poreza.

Formiranje te komisije predložila je stranka Zelenih, čija je poslanica Eva Džoli rekla da bi komisija trebalo da se usredsredi na istraživanje saradnje država, kao i na ulogu posrednika u finansijskom sektoru i u advokatskim firmama.

Iz advokatske kancelarije "Mosack Fonseca" sa Paname, jedne od najvećih tvoraca fiktivnih firmi, ove godije je procurilo oko 11,5 miliona dokumenta, na osnovu kojih je nastao projekat "Panamski dokumenti“, koga su vodili Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara i nemački list "Zidojče Cajtung“ u saradnji sa više od 100 novinarskih organizacija širom sveta, među kojima je i KRIK.

Interna dokumenta firme otkrila su zvučna imena iz sveta politike, sporta, šou biznisa i kriminala skrivena iza kompanija osnovanih u poreskim rajevima.

Među njima našli su se britanski premijer Dejvid Kameron, premijer Islanda Sigmundur Gunlaugson, kao i porodica predsednika Azerbejžana Ilhama Alijeva, fudbaler Lionel Mesi, kao i ljudi bliski ruskom premijeru Vladimiru Putinu, te niz biznismena i kompanija povezanih sa Srbijom.