Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Faraž: Neke stvari u kampanji smo izmišljali

Foto: UKIP.org

Faraž: Neke stvari u kampanji smo izmišljali

Mi smo obećali da ćemo 350 miliona funti koje svake sedmice šaljemo Briselu investirati u zdravstveni sistem. To je bilo nepromišljeno, nismo trebali to da kažemo, priznao je Faraž nakon pobede opcije za koju se zalagao

Politika
Izvor: Agencije/NB

Јedan od lidera pokreta za izlazak Britanije iz EU Nejdžel Faraž priznaje da su neka obećanja data pre glasanja bila - nepromišljena, odnosno lažna.

On je precizirao da su obećanja prema kojima će 350 miliona britanskih funti koje se svake sedmice šalju u EU biti uložene u britanski zdravstveni sistem - laž.

- Možete li garantovati da će taj novac ići nacionalnom sistemu zdravstva - pitali su novinari Faraža.

- Ne mogu. I to je greška - nije trebalo da to kažemo - odgovorio je on.

- Ali, to je bila jedna od vaših reklama pred referendum! - podsetili su ga novinari.

- Јeste, i to je bila greška - ponovio je Faraž.

- Nakon što su milioni glasali za vas i nakon što je taj deo o zdravstvenom sistemu bio ključan za vašu kampanju i propagandu, kažete da je to bila greška? - insistirali su novinari.

- Tako je - rekao je Faraž.

Velika Britanija izglasala je napuštanje EU, a premijer Dejvid Kameron najavio je odlazak sa funkcije u oktobru. Njegov partijski kolega i bivši saradnik Boris Džonson najveći je kandidat za zamenu Kamerona na mestu šefa torijevaca i u Dauning stritu (rezidenciji premijera).

On je predvodio pokret za nezavisnost Britanije od EU i najavio da će ukoliko Britanija, ipak, ostane u Uniji, verovatno, okončati karijeru.