Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Faraž se povlači sa čela UKIP: Hoću nazad svoj život

Foto: Tanjug

Faraž se povlači sa čela UKIP: Hoću nazad svoj život

Odlučio sam da se povučem sa mesta lidera UKIP. Pobeda opcije 'izlazak' na referendumu je označila ostvarenje moje političke ambicije, izjavio je Faraž

Politika
Izvor: Agencije/NB

Najdžel Faraž je objavio da neće više biti na čelu evroskeptične stranke UKIP. Rekao je da je "obavio posao" i da nikada nije želeo da bude karijerni političar.

Čovek koji je bio nazivan "klovnom", postao je čovek koji je bio jedan od ključnih u kampanji za izlazak Britanije iz EU. Sada je poručio da je misija završena.

- Moj cilj je bio da izvedem Britaniju iz EU. Tokom referendumske kampanje sam rekao da želim svoju zemlju nazad. Sada želim nazad svoj život - rekao je Faraž.

Kako je rekao, "on je svoje uradio", ne može da zamisli da uradi više i ovu odluku neće promeniti.

- Odlučio sam da se povučem sa mesta lidera UKIP. Pobeda opcije 'izlazak' na referendumu je označila ostvarenje moje političke ambicije. Ušao sam iz poslovnih voda u ovu borbu jer sam želeo da mi budemo nacija koja sama odlučuje o sebi, a ne da bih ja postao karijerni političar - rekao je Faraž.

Kontroverzni političar je rekao da je UKIP sada na dobroj poziciji. - Mi ćemo sada napustiti EU, ali su uslovi izlaska nejasni. Ako vlast ponovo bude zatezala, a laburisti ostanu u ovakvom odnosu sa svojim biračima, onda će doći još bolji dani za UKIP - naveo ja Faraž.

Faraž je čelo stranke preuzeo po prvi put 2006. godine, a već tada je imao sedam godina iskustva u Evropskom parlamentu, gde je od izbora 1999. godine zagovarao izrazito evroskeptične stavove.

Poverenje u UKIP-u je dobio i 2010. godine, a u godinama nakon toga stranka beleži konstantan rast i podjednako koristi i stvara novi evroskeptični talas, kako u Velikoj Britaniji, tako i u celoj Evropi.

Odlazak Faraža sa čela stranke je treći veliki politički šok u danima nakon referenduma - prvo je Dejvid Kameron objavio da neće više biti lider Torijevaca i premijer zemlje, a zatim je Boris Džonson iznenada odlučio da se ne kandiduje za to mesto.