Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Filipinski predsednik žestoko kritikovao katoličku crkvu

YT Screenshot

Filipinski predsednik žestoko kritikovao katoličku crkvu

Kako navodi AP, ovako oštra javna osuda uticajne crkve i njenih biskupa retko se čuje iz usta vodećih političara na Filipinima, koje ova agencija naziva bastionom katoličanstva u Aziji

Politika
Izvor: Tanjug

Novoizabrani filipinski predsednik Rodrigo Duterte, koji treba da preuzme vlast krajem juna, napao je Rimokatoličku crkvu nazvavši je "najlicemernijom institucijom" i optužio neke od biskupa za korupciju zbog navodnog traženja usluga od političara, uključujući njega lično.

AP navodi da je Duterte ovo izrekao na sinoćnjoj konferenciji za medije koja se otegla do rano jutros.

Još uvek aktuelni gradonačelnik Davao Sitija na jugu Filipina na toj konferenciji doveo je u pitanje važnost katoličkih biskupa, navodeći pritom da je na predsedničkim izborima 9. maja odneo ubedljivu pobedu, na osnovu još uvek nezvaničnih podataka.

On je naveo da je osvojio najviše glasova uprkos naporima biskupa da ubede Filipince da ne glasaju za njega.

Kako navodi AP, ovako oštra javna osuda uticajne crkve i njenih biskupa retko se čuje iz usta vodećih političara na Filipinima, koje ova agencija naziva bastionom katoličanstva u Aziji.

Duterte je prošlog novembra šokirao biskupe kada je opsovao na račun pape Franje zbog čije posete Manili je nastala ogromna saobraćajna gužva u kojoj je bio zaglavljen satima i sam Duterte. On se kasnije izvinio nakon što su biskupi osudili njegov čin.