Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Francuski političar: Gubimo zbog sankcije koje su nametnule  SAD

Foto: pixabay

Francuski političar: Gubimo zbog sankcije koje su nametnule SAD

Član Sarkozijeve Republikanske stranke Nikola Duik izjavio je da SAD i dalje sprovode doktrine Zbignjeva Bžežinskog koja ima za cilj da spreči zbližavanje Evrope i Rusije

Politika
Izvor: Sputnjik

Poslanici donjeg doma francuskog parlamenta danas glasaju za ukidanje antiruskih sankcija. U rezoluciji, koji je predložio Tijeri Marijani, poslanici „mole vladu da ne podržava produžavanje restriktivnih mera i ekonomskih sankcija protiv Rusije koje je usvojila EU“.

U izjavi za Sputnjik Nikola Duik, član Sarkozijeve Republikanske stranke i odbora za nacionalnu odbranu, kaže da je vreme za ukidanje sankcija jer Francuska, a posebno njena poljoprivreda, plaća veoma skupu cenu zbog restriktivnih mera, koje su u stvari nametnule Sjedinjene Države.

- SAD implementiraju doktrinu Bžežinskog, koja ima za cilj da spreči zbližavanje EU i Rusije zarad stvaranja moćnog i ozbiljnog kontinentalnog bloka - kaže Duik.

Komentarišući navode agencije Frans pres da rezolucija neće biti usvojena, sagovornik Sputnjika kaže da se nada da će poslanici iz redova socijalista, republikanaca i Saveza demokrata i nezavisnih, kao i političari iz ruralnih sredina podržati rezoluciju.

- Podsećanja radi, bretonski proizvođači svinjetine zbog sankcija gube 150 miliona evra godišnje, a francuska poljoprivrda ukupno oko milijardu evra. Istovremeno, naši glavni konkurenti, Nemci i Italijani, našli su načine da zaobiđu embargo i njihov udeo u trgovinskoj razmeni sa Rusjiom stalno raste - kaže on.

- Nadamo se da će aktuelni šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero pokazati više zdravog razuma nego što je to učinio njegov prethodnik i da će voditi računa pre svega o francuskim nacionalnim interesima. A za nas je od vitalne važnosti da obnovimo čvrste partnerske odnose sa Rusijom, bilo da je reč o ekonomiji ili o bezbednosti, odnosno o borbi protiv terorizma - dodao je Duik.