Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
GRUPA KOJA SE ŠIRI TVITEROM BRŽE OD ISIS: Neonacisti veća pretnja od islamista?

Foto: twitter.com printscreen

GRUPA KOJA SE ŠIRI TVITEROM BRŽE OD ISIS: Neonacisti veća pretnja od islamista?

Zanimljivo je da se većina tih organizacija nalazi baš u Sjedinjenim Američkim Državama

Politika
Izvor: Blic

Istraživanje američkog Univerziteta "Džordž Vašington" pokazuje da je broj "belih nacionalista", kao i onih koji sebe definišu kao naciste na društvenoj mreži Tviter porastao za 600 odsto u poslednje četiri godine, i tako je prestigao i broj simatizera Islamske države.

Istraživači koji se bave borbom protiv ekstremizma, izdvojili su 18 profila velikih rasističkih i nacionalističkih zajednica radi praćenja i analize, poput "Američke naci partije" i "Nacionalsocijalističkog pokreta".

Zanimljivo je da se većina tih organizacija nalazi baš u Sjedinjenim Američkim Državama, a nakon podbone analize, istraživači su zabeležili da je na društvenim mrežama drastično porasla popularnost tih grupa.

Pre samo četiri godine, imale se oko 3,500 pratilaca, sada taj broj je porastao na 22,000. Istovremeno, ovi nalozi po rastu pratilaca, ljudi koji kometarišu, šeruju ili retvituju postove, pretekli su čak i one koji su povezeni sa Islamskom državom.

Na Tviteru, omiljenoj društvenoj mreži ISIS-a preko koje regrutuje najveći broj boraca, američke "bele nacionalističke" organizacije daleko su ispred u svakoj kategoriji, od broja pratilaca, preko broja tvitova - kaže JM Berger, vođa studije.

Najdominantnija tema među neocistima je takozvani "beli genocid", odnosnoverovanje da uticaj bilo koje druge etničke zajednice osim belaca i raznovrsnost u društvu vode do "uništavnja bele rase".

Tviter je dosad već ugasio 360.000 naloga zbog ekremizma, ali desničari i dalje "najviše vole" upravo tu socijalnu mrežu.