Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Gruško: NATO može da odahne nakon normalizacija odnosa Rusije i Turske

Aleksandar Gruško/ Foto: Sputnjik

Gruško: NATO može da odahne nakon normalizacija odnosa Rusije i Turske

Gruško je rekao da je stav NATO prema Rusiji kao neprijatelju - ćorsokak

Politika
Izvor: Agencije

NATO je odahnuo nakon što je Rusija normalizovala odnose sa Turskom, smatra ruski predstavnik pri NATO-u Aleksandar Gruško.

"Čini se da su mnogi u NATO odahnuli zato što su akcije turske strane ozbiljno ugrozile odnose Rusije i Turske i stavile NATO na muke'', rekao je Gruško televiziji Rosija 24, a prenosi agencija TASS.

Turska je tražila političku podršku NATO posle obaranja ruskog aviona u novembru prošle godine, nakon čega je Moskva tražila izvinjenje Ankare.

Gruško je rekao i da je stav NATO prema Rusiji kao neprijatelju - ćorsokak.

"Guraju nas u izvesne obrasce iz doba Hladnog rata, ali to nam nije potrebno'', rekao je Gruško.

Bataljoni na Baltiku protivni osnivačkom aktu

Gruško je izjavio da je odluka Alijanse o raspoređivanju četiri bataljona u baltičkim zemljama, doneta na samitu u Varšavi, u suprotnosti sa Osnivačkim aktom Rusija-NATO.

"Ove odluke nisu u skladu sa tim. Ovo je značajna promena vojno-političke situacije", rekao je Gruško televiziji Rosija 24, objasnivši da sada više ne postoji jenakost stnaga kao pre ovih najnovijih ''priprema NATO''.

Ruski diplomata je naveo da Moskva razmatra bezbednosnu situaciju u Evropi kao celinu i primećuje i namere SAD da povećaju broj brigada u Zapadnoj Evropi sa dve na četiri, prenosi TAS S.

Kanada je najavila da će predvoditi međunarodni bataljon u Letoniji od početka 2017. godine i tamo rasporediti oko 450 vojnika. Otava je danas obećala da će se njen bataljon tamo zadržati sve dok Rusija, kako je navedeno, "predstavlja pretnju u tom regionu".

Britanija će predvoditi bataljon u Estoniji, Nemačka u Litvaniji, a SAD će to učiniti u Poljskoj.