Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Gulen: Nemam veze s ovim

Fetulah Gulen/ Foto: freebeacon.com

Gulen: Nemam veze s ovim

Gulen je još jednom ponovio da najsnažnije osuđuje pokušaj vojnog udara u Turskoj, istakavši da je patio dok je gledao šta se dešava u njegovoj zemlji.​

Politika
Izvor: Agencije

Turski verski vođa Fetulah Gulen, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama i koga je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obeležio kao inspiratora puča, izjavio je da odbacuje optužbe u kojima se tvrdi da je imao ulogu u pokušaju puča.

Gulen je još jednom ponovio da najsnažnije osuđuje pokušaj vojnog udara u Turskoj, istakavši da je patio dok je gledao šta se dešava u njegovoj zemlji.

Rojters podseća da su Erdogan i turska vlada naveli da se pristalice Gulena, koji živi u egzilu koji je sam izabrao, nalaze iza pokušaja puča koji je sinoć i rano jutros izveo deo turske vojske. Vlasti u Ankari su Gulena optužile za stvaranje "paralelnih struktura" u policiji, pravosuđu, medijima i oružanim snagama, sa ciljem preuzimanje državne vlasti, što je Gulen negirao.

"Osuđujem, najsnažnije moguće, pokušaj vojnog puča u Turskoj. Kao neko ko je propatio tokom više vojnih pučeva, posebno je uvredljivo da budem optužen da imam bilo kakve veze sa takvim pokušajem", saopštio je Gulen, a preneo Rojters.

Keri: Nismo dobili nikakav zahtev za izručenje Gulena

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je danas da nije dobio nikakav zahtev za izručenje muslimanskog verskog vođe Fetulaha Gulena, koji godinama živi u SAD, prenosi Rojters.

Agencija podseća da su turske vlasti navele da se pristalice Gulena, koji živi u egzilu koji je sam izabrao, nalaze iza pokušaja puča koji je juče izveo deo turske vojske.

Keri je tokom boravka u Luksemburgu kazao da se nada da će u Turskoj "ustavni proces biti poštovan tokom bavljenja onima koji stoje iza pokušaja puča".

Turski verski vođa Fetulah Gulen, koji živi u SAD i smatra se najvećim suparnikom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, danas je izjavio da "kategorički odbacuje optužbe da je imao ulogu u pokušaju puča" protiv Erdoganove vlasti.