Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hag odbio hrvatski zahtev

Haški tribunal/ Foto: N1

Hag odbio hrvatski zahtev

Haški tribunal je osudio Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za učestovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka

Politika
Izvor: Tanjug

Zahtev zvaničnog Zagreba u vezi sa uključenjem Hrvatske u žalbeni predmet protiv šestorice bivših zvaničnika tzv. Herceg-Bosne odbijen je od strane Haškog tribunala.

Predsednik suda Karmel Egijus potpisao je odluku kojom je odbijeno da se Hrvatska pojavi kao prijatelj suda u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Oni su prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1994. godine, prenosi Fena.

Hrvatska je tražila da joj se dopusti uključenje u žalbeni postupak kako bi osporila zaključke prvostepene presude u kojoj stoji da su šestorica optuženih učestovala u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno sa prvim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom, bivšim ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom Hrvatske vojske Jankom Bobetkom.

Prema tvrdnjama Hrvatske, prvostepena presuda iz maja 2013. krši prezumpciju nevinosti Tuđmana, Šuška i Bobetka, koji su u međuvremenu preminuli, te donosi "pogrešne zaključke u odnosu na navodnu uključenost Hrvatske u zločine" nad Bošnjacima.

Haški tribunal je osudio Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za učestovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koju su hteli priključiti "Velikoj Hrvatskoj".

Bivši predsednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić nepravosnažno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši komandant vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik kancelarije za razmenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.