Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hilari Klinton i zvanično kandidat za predsednika SAD

YT Printscreen

Hilari Klinton i zvanično kandidat za predsednika SAD

Nakon pobede u Portoriku Klintonova došla do cifre od 2.384 delegata, jedan više nego što je neophodno za nominaciju

Politika
Izvor: B92.net

Hilari Klinton postaće prva žena u više od dva veka dugoj istoriji SAD koja će učestvovati u trci za predsednika kao predstavnica jedne od najvećih partija.

Prema navodima CNN, Klintonova je osvojila predsedničku nominaciju Demokratske stranke.

Nakon odličnog rezultata u Portoriku u nedelju i podrške superdelegata, Klintonova je bila na putu da osvoji nominaciju.

Ona je obezbedila 1.812 glasova delegata i 572 superdelegata što je ukupno 2.384 delegata - jedan više nego što je potrebno za nominaciju.

I agencija AP objavila je da je, prema njihovim podacima, Klintonova osvojila dovoljno glasova delegata da uđe u trku za predsednika SAD.

- Polaskani smo AP, ali imamo još unutarstranačkih izbora da osvojimo - napisala je Hilari Klinton na Tviteru.

Njen stranački rival Berni Sanders osudio je preuranjene informacije medija, tvrdeći da Hilari Klinton ne može da se smatra pobednicom u trci za nominaciju pre konvencije u Filadelfiji krajem jula. Sanders, senator iz Vermonta, ima oko 800 glasova manje od Hilari Klinton, navodi AP.

Klintonova je u ponedeljak pre glasanja u šest država rekla:

- Mi smo na pragu istorijskog, istorijskog presedana, ali u ovom trenutku još imamo posla, zar ne? Borićemo se za svaki glas.

Kako je ranije saopšteno i aktuelni predsednik SAD Barak Obama spreman je da zvanično podrži Hilari Klinton, njegovu bivšu državnu sekretarku, za kandidata Demokratske stranke.