Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hilari Klinton već otpočela pripreme za predsedničke izbore

Foto: hillaryspeeches

Hilari Klinton već otpočela pripreme za predsedničke izbore

Ja ću biti nominovana. To je, praktično, već gotovo. Nema šanse da bude drugačije - kazala je Klinton, preneo je BBC

Politika
Izvor: Tanjug

Hilari Klinton je korak bliže osvajanju predsedničke nominacije iako je minimalnom većinom pobedila na izborima u Kentakiju, a izgubila na u Oregonu.

Sa osvajanjem novih delegatskih glasova, ona ima gotovo nedostižnu prednost u odnosu na svog rivala Bernija Sandersa, koji ipak obećava pristalicama da će ostati u trci do demokratske konvencije.

Klitnon je u intervjuu za CNN istakla da je njena trka sa Sandersom praktično okončana.

- Ja ću biti nominovana. To je, praktično, već gotovo. Nema šanse da bude drugačije - kazala je Klinton, preneo je BBC.

Na osnovu većine prebrojanih glasova u državi Kentaki, Hilari Klinton je pobedila senatora iz Vermonta Bernija Sandersa za samo oko 2.000 glasova.

Izborni zvaničnici još nisu proglasili pobednika ali je izborni štab Hilari Klinton proglasio pobedu, navodi Glas Amerike.

Obraćajući se pristalicama na velikom mitingu u Kaliforniji, Berni Sanders je, međutim, rezultate takođe doživeo kao svoju pobedu.

- Želim da iskoristim ovu priliku da se zahvalim građanima Kentakija. Na zatvorenim primarnim izborima, a ja nisam oduševljen tim konceptom gde nezavisnim biračima nije dozvoljeno da glasaju, tamo gde je senatorka Klinton porazila Baraka Obamu za 250.000 glasova 2008. Izgleda da ćemo završiti sa oko polovinom delegata iz Kentakija - rekao je Sanders.

Krajnji rezultat nije toliko značajan budući da demokrate dodeljuju delegate proporcionalno glasovima, pa će dvoje kandidata na kraju pripasti gotovo jednak broj delegata iz Kentakija. Sanders je odneo pobedu u drugoj trci - primarnim izborima u Oregonu.

U narednom periodu, Sanders bi morao da osvoji oko 85 odsto preostalih delegata kako bi mogao da nadmaši Klinton i dođe do nominacije. Do sada je pobedio samo u jednoj državi sa tako velikom prednošću a to je bio njegov Vermont.

Sledeći primarni izbori za demokrate su 4. juna na Devičanskim ostrvima i 5. juna u Portoriku, ali izbori na tim teritorijama ne donose dovoljno delegata da bi Klinton osvojila nominaciju.

Međutim, očekuje se da će dostići željenu cifru 7. juna, kada se glasa u šest država.