Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hilari pomagala ruskoj vojnoj industriji

YouTube screenshot

Hilari pomagala ruskoj vojnoj industriji

Osim toga, 2010. godine Stejt department je pod rukovodstvom Klintonove organizovao posetu velikih američkih investitora Moskvi

Politika
Izvor: Sputnjik

Kandidatkinja demokrata za Belu kuću Hilari Klinton dok je bila državni sekret lobirala je kod investitora iz SAD da ulažu u ruski inovacioni centar "Skolkovo".

Klintonova je time potkopala nacionalnu bezbednost svoje zemlje, piše "Volstrit džornal".

Upravo za vreme Klintonove, Stejt department je pomagao formiranju i razvoju ruske Silikonske doline koja je zajedno sa drugim inovacijama proizvodila motore za supersonične krstareće rakete, tehniku za radiolokaciono posmatranje i transportna sredstava za premeštanje ruskih vazdušno-desantnih snaga, tvrdi autor teksta, prenosi “Sputnjik”.

"Skolkovo" je trebalo da odigra značajnu ulogu u "resetovanju" odnosa između Moskve i Vašingtona.

Zahvaljujući Hilari Klinton, desetine američkih firmi koje su bile najveći sponzori Fondacije Klinton, investirali su u "Skolkovo" velike sume novca.

Osim toga, 2010. godine Stejt department je pod rukovodstvom Klintonove organizovao posetu velikih američkih investitora Moskvi, nakon koje su između njih i investicionog centra bili potpisani prvi protokoli o razumevanju, naveo je list.

Međutim, "Skolkovo" je uskoro zabrinulo američke vojne eksperte i policiju.

Između ostalog, FBI je došao do zaključka da su istinski motivi ruskih partnera da dobiju pristup poverljivim i tajnim američkim inovacijama, da se upoznaju sa "tehnologijama dvojne namene, koja se koristi u vojne i komercijalne svrhe".

"Hilari Klinton voli da govori o vremenu dok se nalazila na čelu Stejt departmenta kao o periodu pragmatične i 'komercijalne diplomatije' koja je služila američkim nacionalnim interesima. Ipak, njeno učešće u projektu 'Skolkovo', kao i pre, izaziva ozbiljna pitanja", zaključio je autor teksta, prenosi Sputnjik.