Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
HRVATI PORUČUJU: Srbija da ODGOVRI SRPSKU od referenduma!

Screenshot

HRVATI PORUČUJU: Srbija da ODGOVRI SRPSKU od referenduma!

Ministar spoljnih poslova te zemlje ističe da je Hrvatska bila jedna od zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma, i da sa tim u vezi, želi da Bosna i Hercegovina opstane kao država.

Politika
Izvor: Tanjug

Odlazeći šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je da je referendum u Republici Srpskoj neprihvatljiv za zvanični Zagreb, te da Hrvatska očekuje od Beograda da utiče na političke elite u Srpskoj kako bi ih odvatile od izjašnjavanja građana tog entiteta o Danu RS.

Hrvatska novinska agenicja Hina prenela je Kovačevu izjavu u kojoj ministar spoljnih poslova te zemlje ističe da je Hrvatska bila jedna od zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma, i da sa tim u vezi, želi da Bosna i Hercegovina opstane kao država, te da kao jedinstvena napreduje u evrointegracijama i da Hrvati u toj zemlji budu ravnopravan i ustavotvoran narod.

"Sve to nije kompatibilno sa nekakvim referendumima o samostalnosti i izdvajanju Republike Srpske. To je za nas neprihvatljivo i mi očekujemo i da će državni vrh Srbije učiniti odgovarajući uticaj na čelnike Republike Srpske i odvratiti ih od tih nastojanja", rekao je Kovač.

Kovač je dodao i da Hrvatska želi da sa Srbijom normalnu saradnju, ali da istovremeno želi da Srbija počne da izvršava svoje obaveze, u čemu je ponudio pomoć Hrvatske.

"Mi ne sazivamo diplomatski zbor, ne napadamo Srbiju s nekim referencama iz istorije i Drugog svetskog rata, nego želimo normalno sarađivati i to na temelju dobrosusedskih odnosa i u evropskom duhu", kazao je Kovač, koji je danas predsedavao sastankom vladine kancelarije za praćenje sprovođenja prelaznih merila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije EU.