Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hrvatska: Danas raspuštanje Sabora

Hrvatski sabor Foto: wikipedia

Hrvatska: Danas raspuštanje Sabora

Odlazak Karamarka više nije upitan, a raspuštanje Sabora bi trebalo da se održi što pre, kako bi izbori ponovo bili raspisani do 4. septembra

Politika
Izvor: Tanjug

U očekivanju da će Hrvatski sabor na današnjoj sednici odlučivati o samoraspuštanju, te daće novi izbori biti do sredine septembra, u HDZ-u, najuticajnijoj vlađućoj stranci, očekuju povlačenje šefa te stranke Tomislava Karamarka, koji se, međutim, o tome još nije izjasniio.

Nakon opoziva premijera Tihomira Oreškovića, krajem prošle sedmice, u Sabor je stiglo osam odvojenih predloga za samoraspuštanje sa više od 90 zastupničkih potpisa, a odluka o tome stupila bi na snagu sredinom jula, kada se završava redovno prolećno zasedanje.

Strahuje se, međutim, da bi predsednik parlaenta Željko Rajner mogao da odugovlači sa stavljanjem na dnevni red glasanje o samoraspuštanju jer ga, kako prenose hrvatski mediji, pravilnik i zakoni na to ne obavezuju.

- Sednica Sabora je u ponedeljak. Mi ćemo samoraspuštanje Sabora sigurno staviti na dnevni red. Pravilnik i zakoni o tome ne govore ništa. Teoretski bih to mogao zavlačiti do kraja mandata, ali to neću učiniti jer sam svestan ozbiljnosti trenutka. Sabor prestaje da radi 15. jula - rekao je ranije Rajner.

Nakon konsultacija na Pantovčaku u petak, i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović apelovala je na Rajnera da glasanje o raspuštanju Sabora što pre uvrsti na dnevni red Sabora.

A, kada Sabor bude raspušten sve je u rukama predsednice Grabar Kitarović, koja je dužno da u najkraćem roku od 30 i nadužem od 60 dana raspiše izbore.

Premevremeni parlamentarni izbori u Hrvatskoj će najverovatnije biti održani u septembru, a najizgledniji datum je 4.

S druge strane sednica Predsedništva HDZ-a na kojoj se očekuje da šef HDZ-a Tomislav Karamarko podnese ostavku, odnosno da se povuče s funkcije predsednika stranke, nije zvanično sazvana.

Prema nekim izvorima, trebalo da bude održana u subotu, ali je navodno šef HDZ-a Karamarko zatražio slobodan vikend kako bi obavio još neke konsultacije sa saradicima i osmislio kako da to izvede što bezbolnije i za stranku i za sebe.

- Njegov odlazak više nije upitan, sad samo treba videti kako to da izvede, trebalo bi sesti i razgovarati. Ne treba ići na nož ni mi prema njemu, a ni on prema nama - rekao je za Jutarnji list neimenovani izvor iz te stranke.

Isti izvor kaže da ne zna ko je Karamarka nagovorio da odložili sednicu koja je bila planirana za subotu, te da nema informacija za kada će ona biti ponovo zakazana.

- Jer, više nemamo vremena da jednog čoveka stavljamo ispred stranke - rekao je izvor lista i dodao da nezadovoljnih prvim čovekom HDZ-a u stranci svakim danom ima sve više.

Smatra se, naime, da bi zato bilo najbolje da se Karamarko džentlmenski sam povuče jer je izgubio poverenje.

Stranačke kolege u HDZ očekuju da će Karamarko otići sam da ga ne bi morali smenjivati, te podsećaju da je on dobio poverenje da prekomponovanje vlade, ne i za nove izbore.

U HDZ-u, međutim, navodi list ima i onih koji kažu da Karamarko o povlačenju ne želi ni da čuje.