Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hrvatska i Bugarska za proširenje EU na zapadni Balkan

Ilustracija: NB

Hrvatska i Bugarska za proširenje EU na zapadni Balkan

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li Bugarska podržava hrvatsku blokadu otvaranja poglavlja 23 u pristupnim pregovorima Srbije i Evropske unije, Mitov je rekao da je "proširenje EU veoma važno" i da će njegova zemlja "nastaviti da daje podršku

Politika
Izvor: Tanjug

Hrvatska i Bugarska podržavaju proširenje Evropske unije na sve zemlje zapadnog Balkana, ali te zemlje, moraju ispuniti potrebne kriterijume, poručili su danas hrvatski i bugarski ministri spoljnih poslova, Miro Kovač i Daniel Mitov.

"Slažemo se oko politike proširenja, podržavamo proširenje i želimo da nestane 'crna rupa' na evropskim mapama i da naše jugoistočno susedstvo bude jednog dana integrisano u EU, ali naravno treba da se poštuju kriterijumi i ispunjavaju standardi", rekao je Kovač nakon razgovora sa Mitovom, prenela je agencija Hina.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li Bugarska podržava hrvatsku blokadu otvaranja poglavlja 23 u pristupnim pregovorima Srbije i Evropske unije, Mitov je rekao da je "proširenje EU veoma važno" i da će njegova zemlja "nastaviti da daje podršku proširenju".

"Međutim, ispunjavanje kriterijuma je takođe veomo važno, a poglavlje 23 uslovljava ispunjavanje određenih kriterijuma. Naši hrvatski prijatelji imaju pravo da zahtevaju ispunjavanje tih kriterijuma i pomoći na svaki mogući način da što brže dođe do toga", rekao je Mitov.

On je dodao da i Bugarska ima određena pitanja koja treba da se razjasne vezano za prava bugarske manjine u Srbiji.

"Svakako zahtevamo da ta pitanja budu razjašnjena tokom tih svih razgovora", naglasio je Mitov.

Kovač je rekao da nema zemalja koje su zainteresovanije od Hrvatske i Bugarske, kao susednih zemalja, da Srbija napreduje prema EU.

"U našem je interesu da Srbija napreduje i da dođe do otvaranja tog famoznog poglavlja 23 koje se zove Pravosuđe i temeljna prava", rekao je Kovač.

"To je najvažnije poglavlje, rekao bih, uopšte u pregovaračkom procesu i mi ćemo zajedno pomoći Srbiji u ispunjavanju tih kriterijuma. Jasno je da kriterijume koji su vam poznati treba ispuniti", dodao je hrvatski ministar spoljnih poslova.

Dvojica ministara takođe su naglasila dobru saradnju dve zemlje unutar EU i NATO, posebno po pitanju izbegličke krize.

"Videli smo sada i na primeru migrantske krize da i srednje i manje zemlje mogu da budu uticajne ako pametno sarađuju, a mi smo konkretno na primeru saradnje sa Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom pokazali da možemo da promenimo migrantsku politiku i na osnovu te saradnje došli do smanjenog priliva migranata u Evropsku uniju", naglasio je Kovač.

On je takođe rekao da se sa bugarskim kolegom saglasio da je ključna zaštita spoljne granice Evropske unije i čestitao Bugarskoj na "efikasnoj zaštiti svoje granice, koja je i spoljna granica Evropske unije".

Mitov je rekao da je važno da se utvrdi "razlika između ekonomskih migranata i izbeglica".

"Treba da nastojimo da ekonomske migrante vratimo u zemlje njihova porekla, a izbeglicama pružimo svu moguću pomoć", rekao je.

Mitov bi tokom dvodnevne posete Hrvatskoj trebalo da se sastane i sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, predsednikom sabora Željkom Rajnerom i prvim potpredsednikom vlade Tomislavom Karamarkom.