Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hrvatska: Kraj koalicione Vlade HDZ-Most?

YT Screenshot

Hrvatska: Kraj koalicione Vlade HDZ-Most?

​Da li ostavka Ivice Relkovića na funkciju specijalnog savetnika potpredsednika vlade Bože Petrova znači i kraj koalicije Mosta i HDZ, ili su na pomolu novi izbori, navode danas hrvatski mediji.

Politika
Izvor: Večernji list

Relković je čovek koji je osmislio platformu hravtske vladajuće stranke Most i koji je po tvrdnji medija najzaslužniji za rezultat na izborima u novembru prošle godine.

"Slobodna Dalmacija" navodi da je to "drugi korak prema sve izvesnijem istupanju mostovaca iz vlade, odnosno pucanju saradnje s Domoljubnom koalicijom predvođenom HDZ-om i njihovim aferom 'izdaja nacionalnih interesa' opterećenim predsednikom Tomislavom Karamarkom".

Splitski list ocenjuje da je prvi korak povukao pre dve nedelje Ivan Kovačić koji je podneo ostavku na funkciju predsednika poslaničkog kluba Mosta da bi potom u razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju" najavio da prekida sve kontakte s HDZ-om i da vlast više ne može da bezuslovno računa na njegov glas u Saboru.

- Ivan Kovačić je bez ikakave zadrške ostavio poziciju predsednika poslaničkog kluba, a ja sam napustio mesto posebnog savetnika i honorar koji je uz to išao. Iako smo Kovačić i ja sada povukli lične poteze, to se u Mostu ceni i poštuje, pa Most neće ostati ni u kakvoj vladi ni sa kim radi samozavaravanja da će se stvari sutra popraviti, ako to sutra polako postaje 'malo sutra'. Kovačićev potez, a sada i moje napuštanje pozicije savetnika, znači da je granica za nas vrlo, vrlo blizu - kazao je Relković za "Večernji list".

Hrvatski sajt index.hr piše da Relkovićevu ostavku "mnogi tumače kao znak da su novi izboru blizu i da će mostovce za njih ponovo pripremati Relković".

Podseća se da je "postalo potpuno jasno" da "odnosi izmedu Mosta i HDZ-a nisu ni približno idilični".

- A nakon što Sabor već tri nedelje za redom ne može da skupi kvorum, priče o novim izborima sve su glasnije - navodi sajt.