Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hrvatska: Orešković pobegao od novinara, sednica Vlade otkazana

Foto: youtube/screenshot

Hrvatska: Orešković pobegao od novinara, sednica Vlade otkazana

Hrvatski mediji i da nije realno da predstavnici HDZ-a privole na svoju stranu predstavnike HNS-a i neke zastupnike manjina, umesto dosadašnjeg partnera Mosta

Politika
Izvor: Tanjug/Jutanji list

Hrvatski premijer Tihomir Orešković napustio je zgradu vlade ne obrativši se novinarima, a potom je iz vlade saopšteno da je sednica zakazana za 14h odložena.

Navedeno je i da će se članovi vlade o pojedinim tačkama izjašnjavati popodne telefonom.

Inače, vlada je na današnjoj sednici trebalo da se izjasni o interpelaciji o radu Ministarstva kulture i odgovornosti ministra Zlatka Hasanbegovića za narušavanje državnog ugleda, ugrožavanje slobode izražavanja i onemogućavanje razvoja demokratskog medijskog prostora. Očekivalo se da će vlada odbiti interpelaciju, preneli su hrvtski mediji.

Koliko god u jednom delu Banskih dvora još uvek vlada optimizam i nada da će sve završiti dobro, sve je jasnije da Oreškovićev kabinet deluje još samo na papiru, piše danas Jutarni list.

Sam premijer poručuje da je šteta što su u senci svih ovih svađa, prepucavanja i podmetanja ostale činjenice da postoji reformski plan i rezultati koji su dosad postignuti. Naglašava se da i u mnogim ministarstvima postoje projekti čija se realizacija uskoro očekuje, a posebno je Orešković zabrinut kako će se sve odraziti na kreditni rejting zemlje.

- Destrukcija nikada nije dobra, a sve ovo što se događa sigurno neće olakšati poziciju Hrvatske kod kreditnih agencija - rekao je za ovaj zagrebački dnevnik neimenovani izvor iz Banskih dvora.

Ali, optimizam premijera Oreškovića iz dana u dan, ili bolje rečeno iz sata u sat, gaze događaji na političkoj sceni koji jasno ukazuju na to da ovoj vladi otkucava vreme, navodi list i podseća na izjavu iz Mosta, manje da će iz vlade otići i Božo Petrov ako to ne učini Tomislav Karamarko. Iz HDZ-a su odgovorili da je to nemoguće.

Dakle, na Trgu žrtava fašizma definitivno su odlučili da idu do kraja, s Karamarkom i bez Petrova, bez obzira što nikome nije jasno kako će to izvesti, primećuje list.

Nema više šanse da se sačuva sadašnji sastav vlade i odnos snaga kakav je bio prošlih meseci, a sve ostale kombinacije sa stvarnošću često nemaju veze. Tako i ona da će HDZ pridobiti HNS, neke zastupnike manjina, Glavaša, Čačića, Prgometa i ko zna još koga što bi im omogućilo da Mostu okrenu leđa, dodaje se.

Stoga, konstatuje list, ostaje samo jedno rešenje, a to su novi izbori i dodaje da je za Hrvatsku bolje da se to dogodi što pre.

- A onog trenutka kada svi dođu pred zid i izbori se pokažu kao jedino rešenje, politička budućnost sadašnjih aktera biće krajnje neizvesna. Jedino se za Tihomira Oreškovića može gotovo sigurno prognozirati da bi time njegovo 'gostovanje' u hrvatskoj politici bilo završeno - navodi Jutarnji.