Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
HRVATSKA SE NE ŠALI: Prezentovani američki helikopteri

Predstavljeni maerički helikopteri u Hrvatskoj/ Foto: twitter

HRVATSKA SE NE ŠALI: Prezentovani američki helikopteri

Kitarovićeva: "Sigurnost ne dolazi sama od sebe"

Politika
Izvor: Sputnjik, NB

U vojnoj kasarni Zemunik, uz prisustvo najvišeg hrvatskog državnog vrha, javnosti su predstavljeni helikopteri "kajova vorior", koje je hrvatska vojska dobila od Sjedinjenih Američkih država.

Takva američka donacja obuhvata 16 helikoptera sa opremom od SAD, čija je starost između četiri i šest godina. Ti helikopteri su u poerativnu upotrebu ubačeni između 2012. i 2015. godine, od kojih je prvih pet helikoptera u 93. hrvatsku Vazduhoplovnu bazu dopremljeno 30. jula ove godine.

Reč je, kako su preneli hrvatski mediji, o izvidničko-borbenim helikopterima dobijenim od Sjedinjenih Američkih Država, koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. Vazdušne baze Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane.

Ministar odbrane Josip Buljević se zahvalio vlastima SAD, kako je rekao, strateškom partneru Hrvatske, na toj donaciji.

„Pripadnici Oružanih snaga dobijaju savremena sredstva, verujem da će nas helikopteri podstaći na nove iskorake. Ono što treba naglasiti, ta donacija prestavlja vidljivu potvrdu našeg savezništva. Helikopteri koji danas ulaze u sastav vojske Hrvatske tek su jedna od podrški naših strateških partnera, a ona je dokaz ispravnosti da sa strateškim partnerima možemo usavršavati naše kapacitete“, kazao je Buljević.

On je naveo da je ukupna pomoć Amerike vredna više stotina miliona dolara.

„Gradimo takve snage koje su u savezničkim misijama dale vidljiv doprinos“, kazao je Buljević.

Nakon Buljevića, prisutnima se obratila i predsednica Kolinda Grabar Kitarović istakavši da je opremanje hrvatskog ratnog vazduhoplovstva korak učinjen uz pomoć američkog strateškog savetnika.

„Uključivanje helikoptera ima, osim vojne komponente, i političku“, rekla je Kitarovićeva, koja je i komandant Oružanih snaga Hrvatske.

Predsednica je kazala da se ne radi ni o kakvom iskazivanju moći, kako to Hrvatskoj spočitavaju susedi, nego o opremanju i modernizaciji Oružanih snaga.

Sigurnost ne dolazi sama od sebe, niti je besplatna. Moramo nastaviti istim i ubrzanim tempom modernizaciju naših snaga, pa tako i ratnog vazduhoplovstva.“

Kitarovićeva je ocenila da je dolazak helikoptera u Hrvatsku dokaz da je i u vremenima finansijske oskudice moguće raditi na modernizaciji.

Ona je rekla i da će Zadar biti matična baza svih 16 helikoptera.