Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hrvatska: Sve izgledniji novi izbori

YT Screenshot

Hrvatska: Sve izgledniji novi izbori

HDZ tvrdi da ima potrebnih 76 glasova za promenu Vlade, mediji navode da SDP i Most imaju dogovor o raspuštanju parlamenta

Politika
Izvor: Agencije/NB

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović započela je rano jutros konsultacije za sastav nove vlade, nakon što je Sabor velikom većinom zastupničkih glasova, u četvrtak odlučio o opozivu premijera Tihomira Oreškovića.

Hrvatski međi, međutim, procenjuju da je izvesnije raspuštanje parlamenta, što bi značilo raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora koji bi najverovatnije bili održani na jesen.

Kitarovićeva je, kako je najavljeno, tokom dana održati 17 sastanaka, sa nezvisnim zastunicima i predstavnicima manjina, kao i sa klubovima stranaka, a nakon toga se očekuje obraćanje javnosti.

Konsultacije su sazvane na osnovu ustavnih ovlašćenja predsednice koja bi trebalo da utvrdi ima li neka stranka podršku dovoljnog broja saborskih zastupnika da bude novi mandatar vlade ili prvladavaju oni koji se zalažu za samoraspuštanje Sabora.

S padom vlade počeo je, naime, teći rok od 30 dana u kojemu, prema Ustavu, stranke mogu pokušati formirati novu parlamentarnu većinu i imenovati novoga premijera i vladu ili će u suprotnom doći do izvanrednih parlamentarnih izbora, koji će se održati i ako se natpolovična većina saborskih zastupnika izjasni za samoraspuštanje Sabora.

Mandat za sastavljanje vlade predsednica poverava osobi koja uživa poverenja dvotrećinske većine, odnosno 76 zastupnika.

HDZ Tomislava Karamarka, koja je relativni pobednik prošlih izbora, najavila je da ima neophodnu većinu za prekomponovanje vlade i za mandatara i već je predložila aktuelnog ministra finansija Zdravka Marića za mandatara.

Prema nezvaničnim informacijama medija, SDP Zorana Milanovića i Most Bože Petrova postigli su navodno dogovor da se Sabor samoraspusti 15. jula, kada i poslednji dan prolećnog zasedanja, pa bi tako s obzirom na rokove, izbori najranije mogli biti u nedelju, 24. avgusta, a najkasnije, 11. septembra.

Milanović se ranije zalagao da izbori budu raspisani što pre, možda, već u julu.