Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hrvatski ministar se zahvaljivao teroristi kod spomenika

Foto: Tanjug

Hrvatski ministar se zahvaljivao teroristi kod spomenika

Godinama se u iseljeništvu i u Domovinskom ratu borio za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i nikad nije odustao od svoje ideje, iako je godinama osećao nepravdu koja se sistematski nanosila Hrvatima, izjavio hrvatski ministar branitelja Tomo Medved

Politika
Izvor: N1TV

Na otkrivanju spomenika ustaškom teroristi Miru Barešiću koji je 1971. ubio jugoslovenskog ambasadora bila su i dvojica ministara, javlja N1.

Na otkrivanju spomenika u Barešićevom rodnom mestu u nedelju su bili ministar kulture Zlatko Hasanbegović, od koga je veći aplauz dobio jedino general Ante Gotovina, kao i ministar branitelja Tomo Medved, prenosi N1.

Došli su i generali Josip Lukić i Ljubo Ćesić Rojs, Ante Deur, kao i više funkcionera Hrvatske stranke prava Ante Starčević i saborskh poslanika.

Ministar odbrane Tomo Meved rekao je da je "Miro Barešić jedan od najvećih hrvatskih domoljuba" i "simbol borbe za slobodu", kao i da se "njegovo delo i žrtva moraju poštovati".

"Godinama se u iseljeništvu i u Domovinskom ratu borio za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i nikad nije odustao od svoje ideje, iako je godinama osećao nepravdu koja se sistematski nanosila Hrvatima. Kao i mnogi drugi iseljenici koji su bili spremni dati živote za Hrvatsku, bio je 'branitelj pre branitelja'... Učestvovao je u Domovinskom ratu i dočekao ostvarenje svoga sna. Hvala ti, Miro, za samostalnu, suverenu i slobodnu Hrvatsku", rekao je Medved.

Spomenik Barešiću, koji je zbog ubistva ambasadora osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu, otkriven je povodom 25. godišnjice njegove pogibije.

Kada je Barešić video da je došla policija, shvatio je da će prvobitni plan, da se ambasador uzme za taoca, propasti. Prilikom upada policije u zgradu ambasade, drugi atentator Brajković je uzeo pištolj, stavio ga u usta Roloviću i pucao mu u glavu.

Nakon toga su se Barešić i Brajković predali bez otpora uzvikujući: "Nezavisna država Hrvatska" i "Živeo Ante Pavelić".

Kako prenose hrvatski mediji, Barešić je poginuo 31. jula 1991. kod Benkovca "pod nerazjašnjenim okolnostima".

Ustaški terorista Miro Barešić, atentator na jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića 1971. godine u Stokholmu, dobio je spomenik u rodnom mestu Dragama kod Pakoštana.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da taj spomenik još jedan dokaz da je Nezavisna država Hrvatska temelj današnje Hrvatske.

"Izjave predsednice i političara desne orijentacije da tobože osuđuju ustašku ideologiju su samo deklarativnog karaktera i namjenjene su za spoljnu upotrebu. Za većinu današnjih Hrvata i političara ustaše su bila prava hrvatska vojska i borci za slobodu hrvatskog naroda a partizani su bili zločinci i okupatori", kaže Linta.

Sud u Švedskoj osudio je Barešića i Brajkovića na doživotnu robiju. Vlada Ulofa Palmea je 10. oktobra 1985. godine "zbog dobrog vladanja" preinačila doživotni zatvor ustaškom teroristi Barešiću u osamnaest godina robije.