Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Igre na cenzusu do posle praznika: DSS-Dveri i SDS-LSV-LDP još uvek na ivici

Foto: Beta

Igre na cenzusu do posle praznika: DSS-Dveri i SDS-LSV-LDP još uvek na ivici

Konačan ishod parlamentarnih izbora neće biti poznat možda još skoro dve nedelje, kada bi trebalo da budu obrađeni podaci sa mesta na kojima se ponovo glasa.

Politika
Izvor: B92.net, Tanjug

Republička izborna komisija je tokom konfuzne srede i niza uzastopnih sednica odlučila da se ponovi glasanje na 15 birališta, koja nose 18.000 glasova.

To znači da se i dalje, četiri dana nakon izbora, ne zna ko će sve sedeti u poslaničkim klupama u novom sazivu srpskog parlamenta. Po svemu sudeći, neizvesnost će još trajati.

Rok za proglašenje konačnih rezultata ističe u ponoć, ali će se na brojanje potencijalnih 18.000 glasova sa ponovljenih izbora čekati do posle praznika - građani će ponovo na birališta najverovatnije u sredu, 4. maja, a zatim sledi rok od 96 sati za obradu podataka.

Prema trenutno dostupnim podacima i aktuelnim projekcijama, poslanike bi trebalo da imaju SNS, SPS, SRS, DS i pokret "Dosta je bilo", dok su na samoj ivici cenzusa (zasad iznad linije) koalicije Dveri-DSS i SDS-LDP-LSV. U parlament svakako ulaze i četiri manjinske liste.

S obzirom na to da ni tokom maratonskog zasedanja RIK nije završeno prebrojavanje svih glasova i da se i dalje stoji na 98,04 obrađenog biračkog materijala, javnost ne raspolaže brojem glasova koje su liste dobile, pa je izborna matematika nešto teža.

Ipak, jasno je da 18.000 glasova sa ponovljenog glasanja mogu da utiču na finalnu poziciju dve liste koje se nalaze na oko pet odsto glasova.

Još nije potpuno poznato ni šta će biti sa preostalih nepunih dva odsto glasova, odnosno sa podacima sa još oko stotinak biračkih mesta sa "logičko-administrativnim greškama".

RIK je zasedao do "sitnih sati" i doneo odluke o 59 takvih biračkih mesta, a za danas ih je ostalo još 89.

Kako prenosi Tanjug, RIK je tokom noći u 46 slučajeva verifikovao izborne rezultate, za 12 njih se odlučio na ponovno prebrojavanje glasova, dok je rezultate sa jednog biračkog mesta anulirao.

Očekuje se da ponovno prebrojavanje glasova za biračka mesta za koja to RIK odluči.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević pojasnio je na početku sednice RIK-a da se odlučuje na koji način će glasovi sa tih biračkih mesta biti vraćeni u bazu.

Za to, kako je istakao, postoje dva načina - da se glasanje anulira ili da se zapisnici, tamo gde je moguće, gde je zapisnik validan i postoje greške koje se mogu ispraviti, vrati nazad u bazu sa brojevima.

Istovremeno, predstavnici skoro svih stranka češljaju birački materijal, pa se u prostorijama RIK vide brojni džakovi, listići i kutije. Dok se pregleda materijal, sa svih strana stižu međusobne optužbe u vidu saopštenja.

Takođe, vredi istaći i da provera izbornog materijala nema mnog formalne svrhe, jer eventualni prigovori ne mogu biti usvojeni, jer je zakonski rok za njihovo podnošenje istekao još u ponedeljak.

Izbori će biti ponovljeni na biračkim mestima:

Novi Beograd, biračko mesto 22

Opština Palilula, Beograd, biračka mesta 48 i 57

Opština Medijana u Nišu, biračko mesto 4

Opština Palilula u Nišu, biračko mesto 28

Opština Pantelej u Nišu, biračka mesta 13, 16 i 23

Užice, biračko mesto 86

Kladovo, biračko mesto 24

Vranje, biračka mesta 24 i 65

Bačka Topola, biračko mesto 9

Sremski Karlovci, biračko mesto 5

Jagodina, biračko mesto 29