Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Imenovan pregovarač EU za izlazak VB

Didije Seuvs/ Foto: politico.eu

Imenovan pregovarač EU za izlazak VB

Seuvs trenutno obvlja pripremne radove, a početak pregovora će početi kad Britanija zvanično obavesti Savet da želi da napusti Uniju.

Politika
Izvor: Agencije

Belgijanac Didije Seuvs, koji je bio dugogodišnji pomoćnik bivšeg predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja, imenovan je od strane Evropse unije za šefa specijalnog evropskog tima za pregovoranje o iuzlasku Velike Britanije iz EU.

"Mogu da potvrdim da je uspostavljen tim koji će se baviti pregovorima", izjavio je portparol aktuelnog predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska Preben Aman za agenciju AFP, potvrđujući da je Seuvs postavljen za šefa tog tima.

Aman je rekao da Seuvs trenutno obavlja pripremne radove, a početak pregovora će početi kad Britanija zvanično obavesti Savet da želi da napusti Uniju.

Tusk i njegove kolege iz EU su u petak istakli da bi pregovori, koliko god teški bili, moraju da budu pokrenuti što je pre moguće kako bi se okončala neizvesnost uzrokovana odlukom britanskih glasača na referendumu u četvrtak da podrže izlazak iz 28-članog bloka.

Britanski premijer Dejvid Kameron je, dajući ostavku posle referenduma, izjavio da će pregovore o napuštanju EU ostaviti svom nasledniku, za kojeg se očekuje da će preuzeti tu funkciju u oktobru.