Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Incko: DODIK SE IGRA VATROM

Milorad Dodik/ Foto: cdm.me

Incko: DODIK SE IGRA VATROM

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko izjavio je da se predsednik RS Milorad Dodik "igra vatrom" ukoliko ne namerava da odustane od referenduma o Danu RS.

Politika
Izvor: Tanjug/ Politika

Incko je za "Politiku" ocenio da bi održavanje referenduma imalo ozbiljne posledice na BiH i region, navodeći da bi to doprinelo destabilizaciji BiH.

"Toga su svesne zemlje koje čine bliži region, ali i šira međunarodna zajednica. Vreme je da se ide u pravcu smirivanja tenzija, povratka zakonskim procedurama i atmosferi konstruktivnog dijaloga. Put ka rešenju sasvim je jednostavan: poštovanje ustavnog okvira zemlje i njenih institucija. Sanjam o tome da zemlje koje govore iste ili slične jezike koriste tu neverovatnu prednost i ubrzaju svoje korake ka budućnosti", kaže Incko.

Milorad Dodik ranije danas je izjavio da ne isključuje mogućnost zabrane održavanja referenduma o Danu Republike u RS, ali je poručio da će on, ipak, biti održan.

"Postoji mogućnost da dođe do zabrane referenduma ili privremene mere, ali mi ćemo referendum održati. Referendum u RS je zakonit i zasnovan na našem pravu. Postoje različite ideje da se taj dan tretira kao dan državnosti, dan samostalnosti. Postoji niz mogućnosti", poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.