Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Indeks.hr: Ne raspada se samo vlada, nego i HDZ

Foto: tacno.net

Indeks.hr: Ne raspada se samo vlada, nego i HDZ

HDZ više nije jedinstvena stranka, a čini se da baš kao i u nedavnom slučaju Ive Sanadera, najistaknutiji članovi te stranke više nisu spremni bespogovorno stati iza leđa svoga vođe Karamarka.

Politika
Autor: NB, Indeks.hr

Vladimir Šeks, Damir Krstičević, Miroslav Tuđman, Milijan Brkić, Andrej Plenković, Davor Štir, Ivana Maletić, Dubravka Šuica, Gordan Jandroković i varaždinski HDZ otvoreno su krenuli u borbu protiv Tomislava Karamarka koji vidi spas svoje potpredsedničke fotelje u opozivu hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića, što verovatno znači i nove izbore.

HDZ nije jedinstvena stranka

HDZ više nije jedinstvena stranka, a čini se da baš kao i u nedavnom slučaju Ive Sanadera, najistaknutiji članovi te stranke više nisu spremni bespogovorno stati iza leđa svoga vođe Karamarka. Naime, poslednja pobuna istaknutih članova HDZ-a protiv Karamarka nije puko izražavanje drugačijeg mišljenja, već otvoreni poziv članovima stranke da idu protiv odluka Predsedništva HDZ-a.

Vrh stranke nije hteo priznati da su se nedavno na sastanku Predsedništva stranke čuli oštri tonovi i ozbiljne kritike na autokratski oblik vladavine Karamarka koji je kao nikad pre pritisnut aferama. Pritom, HDZ je demantovao bilo kakve priče o "dramatičnoj sednici".

Ipak, u posljednja tri dana kroz službene izjave i stavove istaknutih HDZ-ovaca jasno je kako se i HDZ nalazi u krizi u kakvoj nije bila još od vremena Ivića Pašalića.

Rušenje vlade
"Radije ću s orlovima, nego s licemerima jer orlovi jedu mrtve, a licemeri žive!", poručio je Millijan Brkić nakon sastanka Predsedništva HDZ-a, pa je tako pokrenuo lavinu. Andrej Plenković javno je poručio da stranka ne sme biti talac jednog čoveka. Sledio ga je veteran te stranke Vladimir Šeks javno poručivši kako je u hrvatskom nacionalnom interesu da Karamarko izađe iz Vlade.

HDZ-ovci Damir Krstičević i Miroslav Tuđman kao zastupnici HDZ-a odbili su da potpišu zahtev za opozivom premijera Oreškovića. Jutros su objasnili kako su protiv toga jer "izbori u ovom trenutku nisu dobri".

"Jasno što želimo reći jeste stav predsedništva HDZ-a Grada Varaždina, a to je da je po nama jedino rešenje za izlaz iz ove krize zapravo ono na šta su i neki članovi HDZ-a ranije upozorili, a to je da prvi potpredsednik Vlade gospodin Karamarko podnese ostavku", stajalo je u zahtevu Varaždinskog HDZ-a.

No, na tome se nije stalo. Pobunili su se i evrozastupnici HDZ-a Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Andrej Plenković i Davor Ivo Štir.

Stranka će tražiti ostavke

"Ne učestvujte u rušenju vlade", pozvali su HDZ-ovci. Na njihov apel javno je odgovorio HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković koji je izjavio da bi Klub zastupnika HDZ-a u novonastalim okolnostima trebao preispitati zahteve za opoziv premijera Tihomira Oreškovića ili prepustiti zastupnicima da o tom priedlogu glasuju po savesti.

Kako javlja Indeks.hr, vrh HDZ-a će zatražiti od svih onih koji su javno išli protiv Karamarka da podnesu ostavke. Formalni povod biće statut stranke u kojem stoji da njihovi članovi ne mogu ići protiv donesenih odluka.