Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ivanić: Srpska treba da objavi svoje rezultate popisa

Foto: youtube/screenshot

Ivanić: Srpska treba da objavi svoje rezultate popisa

Gde god bude postojao rizik po Srpsku, ja neću učestvovati u donošenju odluka u Predsedništvu BiH, izjavio je Ivanić

Politika
Izvor: RTRS

Član Predsedniištva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić smatra da Republika Srpska putem Republičkog zavoda za statistiku treba da objavi vlastite rezultate popisa stanovnika, stanova i domaćinstava 2013. godine, kao i da srpski predstavnici u Agenciji za statistiku BiH treba da se povuku iz te institucije.

- Očigledno je da su poslanici sa područja Federacije BiH nastavili politiku preglasavanja i da niko ozbiljno ne shvata da je jedina dugoročno stabilna budućnost BiH postizanje kompromisa, jer preglasavanje neće dati nikave rezultate - rekao je Ivanić agenciji Srna, komentarišući epilog jučerašnje hitne sednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH posvećene popisu.

On smatra da sada treba realizovati zaključak dogovora njegovog sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjaluci.

- Mislim da predstavnici Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske iz Banjaluke, kao i ključni ljudi iz Republike Srpske u Agenciji za statistiku BiH svojim prisustvom više ne treba da daju legitimitet rezultatima popisa - poručio je srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, najava iz Banjaluke da će Republika Srpska objaviti svoje rezultate popisa sada treba da bude stav.

Ivanić smatra da ovaj popis neće imati nikakvih posljedica u BiH, jer nikada neće biti ni primijenjen ni prihvaćen kao legitiman i potpun.

- Ovo je bila neka vrsta nepotrebnog konflikta koji nije ni trebalo da se dogodi - ocenio je on.

Što se tiče daljih odlučivanja, kaže Ivanić, njegov stav je već izrečen i ja ostajem pri tome.

- Gde god bude postojao bilo kakav rizik po Republiku Srpsku ja nemam nameru da učestvujem u donošenju odluka na nivou Predsedništva BiH, naprotiv, nastojaću da u svakoj mogućoj varijanti odluke budu donošene punim konzenzusom. U slučaju da budem preglasan, pokrenuću vitalni nacionalni interes - kategoričan je Ivanić.

Hitna sednica Predstavničkog doma parlamenta BiH o popisu stanovništva okončana je sinoć neprihvatanjem zaključaka poslanika iz Republike Srpske, koji su tražili stavljanje van snage odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Јukića o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, produženje roka za objavljivanje rezultata do 31. decembra, kao i da bude povučena odluka o programu obrade podataka.