Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
IVANOV NA 14 STRANA OBRAZLOŽIO vraćanje Zakona o jeziku

Đorđe Ivanov/ Foto: cdm.me

IVANOV NA 14 STRANA OBRAZLOŽIO vraćanje Zakona o jeziku

Nakon što je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio da potpiše Zakon o jeziku, koji albanski jezik uvodi kao drugi zvanični jezik, sednica Sobranja na kojoj će se ponovo raspravljati o tom aktu zakazana je za 29. januar.

Politika
Izvor: Tanjug/ RTS

U obrazloženju dostavljenom Sobranju na 14 stranica, Đorđe Ivanov kaže da je usvajanje ovog zakona zloupotrebilo evropsku zastavu i usvojen je prostom većinom, prenosi portal Telegrafi.

Ukoliko Zakon u trećem čitanju u Sobranju 29. januara bude izglasan, predsednik Ivanov će morati da ga potpiše.

I najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE protivi se usvajanju Zakona o jeziku i smatra da SDSM premijera Zorana Zaeva vodi antidržavnu politiku na štetu nacionalnih interesa zemlje, piše portal Žurnal.

Navode da je izglasavanje Zakona o upotrebi jezika, za koji je glasala tesna većina na čelu SDSM-a, stvorilo podele i sukobe među građanima.

"Ratifikacijom Sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom, Zaev se obavezao da izbriše i izmeni makedonsku istoriju. Isto se čini i sa pregovorima o novom imenu zemlje, dok ministarstvo spoljnih poslova ne reaguje kada se spaljuje makedonska zastava", navodi se u saopštenju ove stranke.

Iz ove stranke takođe kažu da SDSM guši svako drugačije mišljenje, koji se ne plaši da izrazi patriotska osećanja, snažno se suprotstavljajući anti-vladinim politikama koje je implementirao Zaev.