Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Izveštaj o Iraku: Britanija neopravdano ušla u rat!

Foto: pixabay.com

Izveštaj o Iraku: Britanija neopravdano ušla u rat!

Procene o pretnji koju predstavlja Sadam Husein su bile predstavljane sa neopravdanom sigurnošću. Konsekvence intervencije u Iraku su bile potcenjene, navodi se u izveštaju

Politika
Izvor: Agencije/NB

Velika Britanija se odlučila na vojnu invaziju u Iraku pre nego što su iscrpljena sva mirna rešenja, navodi se u dugo čekanom izveštaju Džona Čilkota.

U izveštaju "Istraga o Iraku" se dodaje da obaveštajni podaci koji su opravdavali odluku o intervenciji nisu bili dovoljno čvrsti.

- Procene o pretnji koju predstavlja Sadam Husein su bile predstavljane sa neopravdanom sigurnošću. Konsekvence intervencije u Iraku su bile potcenjene, a planiranje invazije nije bilo adekvatno - rekao je Čilkot.

Istraga koja je trajala sedam godina i koštala je deset miliona funti trebalo bi da baci novo svetlo na odluku Britanije i Tonija Blera da se uključi u borbu protiv Sadama Huseina. Ceo izveštaj izrađen je u 12 tomova, a biće objavljen u celosti na internetu.

Čilkot je rekao da je istraga ustanovila da su SAD i Britanija podrivali autoritet Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, tako što su insistirali na vojnoj intervenciji, pre nego što su iscrpljene sve mirne alternative.

- Bler je obaveštajna saznanja o oružju za masovno uništenje predstavio parlamentu sa sigurnošću koja nije imala utemeljenje. Bler je rekao da postoji realna opasnost da se teroristi domognu takvog oružja, a bio je upozoren da bi invazija samo uvećala opasnost od Al Kaide i tako uvećala takvu mogućnost - rekao je Čilkot.

Kako je podvukao, sada je jasno da je politika prema Iraku "građena na osnovu loših obaveštajnih podataka i procena".

- Takve procene niko nije dovodio u pitanje, a to je moralo da se učini - rekao je Čilkot.

U iščekivanju ovog izveštaja, bivši predsednik škotske vlade Aleks Salmond izjavio je da bi bivšem britanskom premijeru Toniju Bleru moglo da se sudi za ratne zločine pred škotskim sudom.