Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kameron: Moramo da izvučemo lekcije iz svega

YT Printscreen

Kameron: Moramo da izvučemo lekcije iz svega

Britanski premijer je pozvao sve one koji su u parlamentu glasali za odlazak u rat da preuzmu odgovornost

Politika
Izvor: Tanjug

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas, povodom izveštaja o ulozi Velike Britanije u iračkom ratu, da vlada te zemlje mora da izvuče lekcije iz toga šta je pošlo naopako u onome što je prethodilo odluci Britanije da uđe u rat u Iraku.

Kameron je rekao da oni koji su u parlamentu glasali za odlazak u rat u Iraku treba da preuzmu svoj deo odgovornosti za napravljene greške.

- Najvažnija stvar koju možemo da uradimo je da zaista naučimo lekcije za budućnost i lekcije koje izveštaj iznosi veoma jasno - rekao je Kameron odgovarajući na pitanja u parlamentu povodom izveštaja penzionisanog britanskog zvaničnika Džona Čilkota o greškama vlade bivšeg premijera Tonija Blera uoči rata u Iraku 2003. godine.

On je ocenio da ne postoji niz dogovora i planova, koji mogu da obezbede savršenstvo u bilo kom od ovih slučajeva, preneo je Rojters.

- Vojna intervencije je uvek teška, planiranje posledica intervencije, to je uvek teško, i ne mislim da u ovom Donjem domu treba da budemo naivni u bilo kom smislu da postoji savršen niz planova, koji može da reši ove probleme zauvek - rekao je Kameron.

Britanija je ušla u rat u Iraku "pre nego što su iscrpljene sve opcije za mirno razoružavanje", izjavio je danas Čilkot, predstavljajući svoj izveštaj o ulozi Velike Britanije u iračkom ratu.

Odluka Velike Britanije da 2003. uđe u rat u Iraku je počivala na pravnoj osnovi koja je bila "daleko od zadovoljavajuće", a razlozi za vojnu akciju koje je predstavio tadašnji premijer Toni Bler su bili preuveličani, zaključak je dugo očekivanog izveštaja komisije na čelu sa Džonom Čilkotom.