Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Keri: Odgovorni da snose krivicu za Srebrenicu

Džon Keri/ Foto: cbsnews.com

Keri: Odgovorni da snose krivicu za Srebrenicu

Sećanje na ono što se desilo u Srebrenici trebalo bi da ojača rešenost da narodi prebrode razlike

Politika
Autor: Agencije/NB

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je danas da američki narod stoji uz narod Bosne i Hercegovine u vreme kada se 11. jula obeležava 21-ogodišnjica od, kako kaže, "genocida u Srebrenici" i poručio da svi odgovorni moraju da budu pozvani na odgovornost.

Lideri BiH, kako se ističe u saopštenju Stejt departmenta, moraju da se ujedine kako bi njihova zemlja išla napred, promovišu socijalnu koheziju, dobro upravljanje i ekonomski prosperitet, kao i da dozvole deci i unucima "srebreničke generacije" da izgrade snažne zajednice i vode bezbedne živote.

"Odajemo počast sećanju na više od 8.000 stradalih muškaraca i dečaka, i odajemo priznanje njihovim porodicama, koje još tragaju za pravdom. Sećanje na ovaj užasan zločin je važno, ali ono što je još važnije je sprečiti da se išta slično opet dogodi", poručio je Keri.

On je dodao da ostaci poslednjih žrtava moraju da budu indentifikovani i sahranjeni s dostojanstvom kako bi njihove porodice i voljeni mogli da počnu da se oporavljaju.

"Sećanje na ono što se dogodilo u Srebrenici bi trebalo da ojača našu rešenost da mirno prebrodimo razlike i uz poštovanje osnovnog dostojanstva svake osobe, bez obzira na njenu nacionalnu, rasnu, polnu ili versku pripadnost", ocenio je Keri.

SAD, kako je naglasio, duboko cene svoje prijateljstvo sa narodom BiH.