Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Kina i Rusija uspostavljaju još bliže privredne odnose"

YT Printscreen

"Kina i Rusija uspostavljaju još bliže privredne odnose"

Moramo da uklanjamo sve barijere radi otvaranja saradnja, za početak bismo imali zonu slobodne trgovine, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin

Politika
Izvor: B92.net

Evroazijska ekonomska unija (EEU) i Kina bi mogle da uspostave zonu slobodne trgovine, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ta zona nikako ne predstavlja pokušaj formiranja ekskluzivnog trgovinskog i ekonomskog bloka, kaže Putin u intervjuu za kinesku novinsku agenciju Sinhua, uoči posete Kini 24-25. juna.

"Opšti razvojni put globalne ekonomije, kao i naše saradnje sa Kinom, mora da uključi postepeno uklanjanje svih barijera radi otvaranja saradnje. U početnim fazama, to bi moglo da implicira uspostavljanje zone slobodne trgovine", rekao je Putin, prenosi ruska agencija Tass.

Dodao je, takođe, da sve veći broj država u regionu pokazuje interes za saradnju sa EU.

"Istovremeno, nastojaćemo da izbegnemo formiranje ekskluzivnih trgovinskih i ekonomskih blokova", naveo je Putin.

Ideja kineskog predsednika Sji Đinpinga o revitalizaciji velikog Puta svile je, smatra ruski predsednik, pravovremena, interesantna i obećavajuća inicijativa, koja je u funkciji povećanja saradnje sa svim zemljama sveta, ali pre svega sa susedima, jer, bez obzira na to kuda će put prolaziti, on najpre prolazi kroz susedne teritorije.

"Rusija i Kina preduzimaju mere za unapređenje strukture bilateralne trgovine", rekao je Putin, podsećajući da su pre 25 godina dve zemlje najavile pokretanje novih odnosa i da su pre 15 godina potpisale ugovor o prijateljstvu i saradnji.

"Od tada, težak posao koji je urađen, doneo je nezapamćen nivo uzajamnog poverenja na kojoj je naša saradnja izgrađena", istakao je Putin.

On je, pak, priznao da su nedavni problemi u svetskoj ekonomiji uticali na rusko-kinesku saradnju, što je, kako je dodao, dovelo do izvesnog pada u ukupnoj trgovinskoj razmeni.

"Mi smo, međutim, uvereni da je ovo privremeni fenomen koji je rezultat aktuelne situacije sa određenim proizvodima i kursom. Ipak, uspevamo da rešimo ključna pitanja i uspevamo da preduzimamo korake za unapređenje naše trgovinske strukture".

Prema rečima ruskog predsednika, Rusija i Kina sarađuju u oblasti kosmo-programa u sferi avijacije, ali i na izgradnji širokotrupnog aviona i teškog helikoptera.

"Sarađujemo na ekološkim pitanjima, i nastavljamo sa velikim energetskim projektima i u oblasti nuklearne energije", izjavio je on.

Kako je dodao, rusko-kineska saradnja u oblasti nuklearne energije ne bi trebalo da bude ograničena samo na izgradnju novih nuklearnih centrala u Kini, već i na bližu naučnu i tehničku saradnju.

Putin je istakao i da državna nuklearna korporacija Rosatom ima veliki portfolio porudžbina na kineskom tržištu.