Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kina Obami: Pravila trgovine treba da pišu svi, ne samo Amerika

Kineski parlament/ Foto: xinhua

Kina Obami: Pravila trgovine treba da pišu svi, ne samo Amerika

On je dodao da je Kina otvorena za Transpacifičko partnerstvo i polazi od toga da ovaj sporazum i Regionalno svestrano ekonomsko partnerstvo mogu međusobno da se dopunjavaju u procesu stvaranja zone slobodne trgovine u Azijsko-pacifičkom regionu.

Politika
Izvor: In4s, Agencije

Pravila međunarodne trgovine treba zajedno da određuju sve zemlje sveta, a ne da ih diktira jedna država, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva inostranih poslova Kine Hun Lej komentarišući izjavu američkog predsednika Baraka Obame.

Predsednik SAD je u članku objavljenom u „Vašington postu“ izjavio da će sporazum o Transpacifičkom partnerstvu omogućiti Americi da određuje pravila svetske trgovine koja treba da prate sve ostale zemlje. Prema Obaminim rečima, „SAD treba da pišu pravila trgovine, a ne zemlje poput Kine“.

„Amerika je veoma ambiciozna kada daje ovakve izjave, ali ja se bojim da ona ne uzima u obzir dugoročne perspektive“, naveo je Hun Lej.

On je dodao da je Kina otvorena za Transpacifičko partnerstvo i polazi od toga da ovaj sporazum i Regionalno svestrano ekonomsko partnerstvo (koje je Obama kritikovao u svom članku) mogu međusobno da se dopunjavaju u procesu stvaranja zone slobodne trgovine u Azijsko-pacifičkom regionu.

Predsednik SAD je objavio da je postignut sporazum o Transpacifičkom partnerstvu u oktobru 2015. On obuhvata 12 zemalja Azijsko-pacifičkog regiona, koji naseljava oko milijardu ljudi.

U februaru ove godine ministri trgovine 12 zemalja potpisali su sporazum o Transpacifičkom partnerstvu u okviru kojeg će biti stvorena zona slobodne trgovine u Azijsko-pacifičkom regionu.

Kina nije učesnik ovog sporazuma. Mnogi stručnjaci smatraju da taj sporazum može da nanese štetu njenim trgovinskim interesima.