Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ko će izbaciti Britance iz Unije?

Foto: www.stratfor.com

Ko će izbaciti Britance iz Unije?

Lideri članica EU i Evropska komisija lome koplja oko toga ko će da izvede proces izlaska Britanaca iz EU

Politika
Izvor: Politiko

Evropska komisija i evropski lideri su trenutno u klinču oko toga ko će pregovarati sa Britancima tokom procesa njihovog izlaska iz EU, piše Politiko.

Kako navodi list, lideri članica i njihovi ambasadori pokušavaju da blokiraju Evropsku komisiju u nastojanjima da oni preuzmu taj proces.

- Dve strane se bore oko prava na postavljanje uslova u 'razvodu', kao i oko toga koja institucija ima tehničku ekspertizu i resurse da obavi posao kako treba - piše Politiko.

Zbrka u kojoj se našla Unija proizvela je još jedan unutrašnji sukob, a direktan razlog je famozni član 50 Lisabonskog sporazuma koji bi Britanci trebalo da po prvi put aktiviraju.

- Nakon njega, na snagu stupa član 218.3, koji pokriva sam proces izlaza iz EU. Međutim, formulacije u tim članovima sporazuma su stvorile razdor između dve institucije, čija se sedišta bukvalno 'gledaju' u Briselu - piše Politiko.

Jedan od ambasadora rekao je za list da član 50 ne navodi koje telo bi bilo pregovarač EU, ali da "jasno daje prednost Evropskom savetu". Kako dodaje taj diplomata, "vlade zemalja članica ne žele federalistu na čelu procesa", misleći na šefa EK Žan-Klod Junkera.

Savet, koji čine šefovi vlada ili država članica, smatra da je 'razvod' poseban slučaj, koji zahteva nova, posebna pravila, dok iz Evropske komisije tvrde da to nije tako.

- Mnogo snažniji pravni argumenti idu u prilog takvom tumačenju članova 50 i 218.3, prema kome samo Komisija može biti imenovana za pregovarača. Argumenti koje je nezvanično iznela pravna služba Saveta za drugačije tumačenje, iako se mogu predstaviti, suštinski nisu pravno ubedljivi - navodi se u dokumentu koji je Evropska komisija pripremila za evropski samit.

Kako dalje navodi Politiko, članovi Komisije su tražili od Junkera da odmah objavio da je EK spremna da vodi pregovore, kao odgovor na najavu Evropskog saveta da će pregovarački tim voditi Didije Seuvs, belgijski diplomata i bivši šef kabineta Hermana van Rompuja.

Jedan od članova Komisije je pod uslovom anonimnosti rekao Politiku da "nacionalne vlade imaju razloga da budu zabrinuti zbog uloge Komisije", jer mandati institucija nekada nisu potpuno jasno razgraničeni. Takođe, on je rekao da već postoje tenzije između "eurokrata i nacionalnih vlada", koje su bile vidljive tokom pregovora o ranijim trgovinskim sporazumima.