Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kongres SAD: Demokrate sede ceo dan iz protesta

Foto: wikipedia.org

Kongres SAD: Demokrate sede ceo dan iz protesta

Demokrate protestuju zbog usvajanja zakona o kontroli oružja, ističu da ovo nije zbog publiciteta, već zbog poziva na buđenje

Politika
Izvor: Tanjug

Haos u Predstavničkom domu američkog Kongresa nastavljen je danas nakon što demokrate već 14 sati iz protesta sede na podijumu sale zahtevajući usvajanje zakona o kontroli oružja, čemu se republikanci protive.

Oni su probali da ućutkaju predsedavajućeg Pola Rajana koji je pokušao da uspostavi red noćas.

- Predsedavajući, ovo nije egzibicija zbog publiciteta. Ovo je poziv na buđenje - rekao je Mark Takano, demokrata iz Kalifornije, prenosi AP.

Demokrate su uživo prenosile preko svojih mobilnih telefona haotične scene nakon su republikanci prekinuli prenos preko kablovskog kanala.

Akcija je usledila nakon što je predsedavajući nameravao da proglasi pauzu povodom praznika 4. jula.

Demokrate su podnele nekoliko predloga nacrta zakona sa ciljem da se smanji oružano nasilje, ali nijedan nije prošao u Kongresu, gde republikanci čine većinu.

- Sramota je što morate da posegnete za vanrednim merama poput ovih. Mislim da ćemo biti ovde dok ne odluče da glasamo - rekla je kongresmen Keren Bes za MSNBC.

Predsedavajući Rajan je odbio da zakaže glasanje o izmenama zakona o kontroli oružja, što traže demokrate, naročito nakon nedavne pucnjave u noćnom klubu u Orlandu kada je poginulo 49, a povređeno 53 ljudi.

Početkom ove nedelje Senat je glasao o četiri amandmana na zakon o kontroli oružja, ali nije usvojio nijedan.