Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kontranapad: DODIK najavljuje žalbu USTAVNOM SUDU ZBOG DANA DRŽAVNOSTI BIH!

Milorad Dodik/ Foto: RTRS

Kontranapad: DODIK najavljuje žalbu USTAVNOM SUDU ZBOG DANA DRŽAVNOSTI BIH!

Predsednik Republike Srpske najavljuje da će osporiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Politika
Autor: Agencije, RTRS

Predsednik Republike Srpske smatra da je Dan državnosti BiH veštački datum i optužuje Bakira Izetbegovića zbog njegovog prisvajanja.

Prema njegovim najavama, Republika Srpska će ovih dana ponovo pokrenuti apeleciju pred Ustavnim sudom BiH, kojim će osporiti 25. novembar kao tzv. Dan državnosti BiH.

"Po istim principima na kojima su oni nama osporavali 9. januar (kao Dan Republike Srpske), pa neka oni sprovedu referendum i mi nećemo imati ništa protiv", rekao je Dodik.

On naglašava da današnjim datumom BiH nije uspostavljena kao država.

"To je komunistički datum iz vremena bivše Jugoslavije i njega je nemoguće odvojiti od te države i AVNOJ-a. I to je činjenica", istakao je Dodik.

Tvrdi da Bošnjaci pribavljaju neke datume iz prošlosti, koji njima odgovaraju i pokušavaju da to nametnu drugima, i naglašava da je najveći broj učesnika ZAVNOBiH-a bio srpske nacionalnosti.

"Mi to ne proslavljamo, jer tada BiH nije bila uspostavljena. Tada nije postojala kao država niti joj je data državnost", naglasio je predsednik RS.

Dodik smatra da "sav apsurd" bošnjačkog obeležavanja 25. novembra pokazuje i činjenica da praznik sa komunističkog zasedanja prisvaja Bakir Izetbegović, čiji se otac Alija Izetbegović u uniformi Handžar divizije borio da bi uništio upravo te vrednosti.