Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KOVAČ PORUČIO: U Srbiji vlada virus velikosrpstva

Foto: Tanjug/ screenshot

KOVAČ PORUČIO: U Srbiji vlada virus velikosrpstva

Kovač dodaje da zvanični Beograd "ciljano širi osećaje osvete, huška srpski narod protiv drugih naroda i sprečava ga u tome da se dugoročno uspostavi dobrosusedska saradnja u evropskom duhu".

Politika
Autor: NB, Agencije

Šef hrvatske diplomatije u tehničkoj vladi Miro Kovač izjavio je da se vlast u Srbiji "nije oslobodila virusa agresivnog velikosrpstva i jugoslovenskog komunističkog sistema i da dok to ne urade zvanični Beograd nikada neće ući u EU".

"Srbiji će trebati puno pomoći, puno mukotrpnih reformi da bi usvojila evropske vrednosti, evropsku retoriku i evropsko postupanje. A to podrazumeva da će se predstavnici vlasti, rukovodeće strukture u Srbiji, morati zauvek osloboditi virusa agresivnog velikosrpstva i jugoslavenskog komunističkog štema", naveo je Kovač na svom Fejsbuk profilu.

Optuživši Srbiju da je odgovorna za pokretanje ratova i stotine hiljada žrtava i uništenih egzistencija, Kovač dodaje da zvanični Beograd "ciljano širi osećaje osvete, huška srpski narod protiv drugih naroda i sprečava ga u tome da se dugoročno uspostavi dobrosusedska saradnja u evropskom duhu".

"Da je to tako pokazao je i dokazao predsednik vlade Aleksandar Vučić 4. avgusta u Zemunu u svom govoru prilikom obeležavanja "Dana sećanja na stradanja i progon Srba" kada je akciju Oluju kojom su Hrvatska vojska i Hrvatska policija oslobodile okupiranu hrvatsku državnu teritoriju nazvao "zločinačkim konačnim rešenjem" spominjući "mnogo izvađenih srpskih očiju", "mnogo odsečenih srpskih ušiju i noseva", navodi Kovač.

Kovač primećuje da u govoru premijera Vučića nije bilo ni reči, kako kaže, o tome da se radi o "hrvatskoj državnoj teritoriji, da je nekoliko stotina hiljada Hrvata bilo prethodno proterano, da su mnogi Hrvati ubijeni, mučeni".

"Je li to retorika, jesu li to metafore koje vode ka stvaranju dobrosusedske saradnje? Je li to retorika kojom Srbija misli da može ući u EU? Nema Srbiji sreće s takvim rečnikom, s takvom ideologijom, s takvim pristupom. Ni s falsifikovanjem podataka jer nije istina da je u jednom ljudskom veku "broj Srba u Hrvatskoj smanjen za 90 posto", naveo je Kovač.