Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kovač: Protestna nota pokušaj destabilizacije Hrvatske

Miro Kovač Foto:Flickr/Heinrich-Böll-Stiftung/Stephan Röhl

Kovač: Protestna nota pokušaj destabilizacije Hrvatske

Kovač smatra da su u protestnoj noti Srbije izmišljotine.

Politika
Izvor: NB, N1, Tanjug

Hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač je rekao danas da je protestna nota koju je Srbija uputila Hrvatskoj zbog poništavanja presude Alojziju Stepincu “jeftin napad i pokušaj destabilizacije Hrvatske u osetljivom trenutku, nakon raspuštanja sabora i pre proslave Oluje".

Kako prenosi N1, Kovač je rekao da ga to podseća na recept iz 1990. godine i “veliku srpsku agresiju”.

“Pozivamo vlasti u Srbiji da se u javnom obraćanju, kada komuniciraju sa svojom javnošću i sa susednim državama, da se koriste racionalnim, razumnim rečnikom", rekao je Kovač.

Kako je rekao, u noti su izrečene izmišljotine i lažni citati koji se tiču Stepinca, a to je, prema njegovom mišljenju neprihvatljivo.

"Znamo da je kod nas Stepinac bio mučenik, mi takav rečnik odbacujemo. Želimo sa Srbijom da gradimo normalne dobrosusedske odnose, ovakav način ne doprinosi tome", rekao je Kovač.

Srbija, prema njegovom mišljenju, sada ima šansu da se promeni i da krene ka EU.

"Mi smo u Hrvatskoj mnogo toga promenili i Srbija ima tu šansu", naveo je Kovac, koji kaže da Srbija treba da prestane sa ovakvim "neukusnim jefitinim napadima koji podsećaju na Slobodana Miloševica".

Kovač, koji je danas predsedavao prvim sastankom Komisije hrvatske vlade za praćenje sprovođenja prelaznih merila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije EU, rekao je da će ti sastanci biti redovni i da će se "poslu pristupiti racionalno i efikasno".