Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kovač: Srbija da prestane s propagandom devedesetih

Screenshot

Kovač: Srbija da prestane s propagandom devedesetih

Nikome nećemo dopuštati, a posebno ne naslednicama agresora, da nam takve poruke upućuju. To neće ići, počnite da radite na evropeizaciji društva, rekao je hrvatski šef diplomatije

Politika
Izvor: Agencije/NB

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač poručio je danas srpskim vlastima da se "odmaknu od (Slobodan) Miloševićeve retorike i istakao da Hrvatska neće dozvoliti da Srbija zatvori poglavlja 23 i 24 sa ovakvim Zakonom o univerzalnoj jurisdikciji.

Komentarišući izjavu srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića da "Hrvatska rehabilituje NDH i zločince iz zadnjeg rata", Kovač je u emisiji "Točka na tjedan" na N1 rekao da vlasti u Beogradu treba da se "odmaknu od retorike kakvu je imao Milošević".

"Jasno smo poručili vlastima u Srbiji da prestanu sa propagandom koja podseća na devedesete godine i Miloševićevu agresiju. Prestanite s tim! Nikome nećemo dopuštati, a posebno ne naslednicama agresora, da nam takve poruke upućuju. To neće ići, počnite da radite na evropeizaciji društva. Uhvatite se posla", naveo je Kovač.

On je rekao da Hrvatska, ako Srbija ne izmeni Zakon o regionalnoj jurisdikciji koji je, smatra, protivan regionalnoj saradnji, "neće dopustiti" da nastavi pregovore s Evropskom unijim.

Na pitanje da li će Hrvatska Srbiji dopustiti zatvaranje poglavlja 23 i 24, Kovač je odgovorio: "Neće i ne sme".