Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kremlj nema informacije da je Erdogan upozoren na puč

Foto: pixabay.com

Kremlj nema informacije da je Erdogan upozoren na puč

Vanredno stanje koje je uvedeno u Turskoj posle pokušaja vojnog puča je unutrašnja stvar te zemlje, rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov

Politika
Izvor: Tanjug

Kremlj nema informacije da je Rusija navodno upozorila predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da mu se sprema puč, izjavio je danas portparol Dmitrij Peskov.

"Ne raspolažem takvim informacijama i ne znam koji su to izvori na koje se poziva novinska agencija Fars", rekao je Peskov novinarima, prenela je agencija Tas s.

Vanredno stanje koje je uvedeno u Turskoj posle pokušaja vojnog puča je unutrašnja stvar te zemlje, dodao je Peskov.

Iranska agencija Fars je, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Ankari, prenela da su ruske obaveštajne službe, nekoliko sati pre početka prošlonedeljnih nereda u Turskoj, upozorile Erdogana da mu se sprema vojni puč.

Kako se navodi, obaveštajna služba Turske bila je upozorena od svojih ruskih kolega da je "vojni puč neizbežan".

Ruska vojska je ove informacije, navodno, dobila nakon što je presrela razgovore pučista.

Navodi se da su organizatori zavere, između ostalog, diskutovali o planovima da pošalju nekoliko helikoptera u Marmaris, u kom se nalazio turski predsednik Erdogan.

"Diplomatski izvori navode da je Erdoganova promena spoljne politike samo nedelju dana pre puča bila glavni razlog zbog kojeg je nekoliko stranih država provociralo puč i obećavalo podršku vojsci da ga izvede, ali je Erdogana taj isti pomak u spoljnoj politici i spasio", navodi Fars, preneo je Sputnjik.

U Turskoj je u noći 16. jula pokušan vojni puč u kom je poginulo više od 200 ljudi. Turske vlasti su uspele da preuzmu kontrolu nad zemljom, a dosad je uhapšeno više od 10.000 ljudi.