Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kriza vlade u Hrvatskoj, Kosor: Očekujemo izbore na jesen

Tomislav Karamarko sa saradnicima/ Ilustracija: NB

Kriza vlade u Hrvatskoj, Kosor: Očekujemo izbore na jesen

Kako je Kosor istakao, njegova stranka svakako ne bi bila za rekonstrukciju vlade, a posebno ne za onu koju bi predvodio Milan Bandić.

Politika
Izvor: Indeks.hr

Šef HSLS-a, stranke članice Domoljubne koalicije, u razgovoru za Index rekao je kako nije zadovoljan s prvih sto dana Vlade. On je, komentarišući poslednje izjave predstavnika MOST-a Ivana Kovačića o tome kako HDZ više ne može računati sa sigurnošću na njegovu ruku, rekao kako oni očekuju nove izbore.

"Mi smo apsolutno protiv rekonstrukcije vladajuće koalicije. Mi u tome nećemo učestvovati već vidimo izlaz u izborima koji bi bili na jesen", rekao je šef HSLS-a Darinko Kosor u razgovoru za Index.hr, komentatišući poslednje izjave Kovačića iz MOST-a. Kako je Kosor istakao, njegova stranka svakako ne bi bila za rekonstrukciju vlade, a posebno ne za onu koju bi predvodio Milan Bandić.

Kosor kaže da prvih 100 dana Vlade nije zadovoljavajuće, a dodaje i da su svi partneri na vlasti podjednako krivi za takvo stanje.

"Drago mi je da su napokon izašle reformske mere i da smo se pomakli s ideoloških pitanja. No, sada je pitanje realizacije", kaže Kosor o odnosima unutar Domoljubne koalicije.

Bandić danima govori o rekonstrukciji vlade, a ministar je potvrdio njegove reči.

Podsetimo, Milan Bandić je već u nekoliko navrata govorio o rekonstrukciji, a rekao je kako je o tome pričao i s Karamarkom.

"Ne samo s Karamarkom već sa svima onima koji žele da rade. Ja imam 60 godina - dovoljno iskustva da ne ponavljam greške, a dovoljno energije da delujem", rekao je Bandić pre dve nedelje.

Potencijalni partneri u toj rekonstrukciji vlade su, rekao je tada Bandić, "svi oni koji su spremni demonstrirati odgovornost i hoće da se nešto radi".

"Ovoj Vladi nećemo dati više od 6 meseci, a nakon toga se mešaju karte. Nemam konce u svojim rukama, ali imam autoritet. Razgovaram s ljudima koji čine većinu u parlamentu. Svaki dan sam u kontaktu sa svima onima koji razmišljaju o tome da ne izgubimo još četiri godine", kazao je Bandić juče.

Danas je Bandićeve reči donekle potvrdio ministar građevine u hrvatskoj vladi, Lovro Kuščević, koji je takođe spomenuo mogućnost rekonstrukcije.

"Naravno da je rekonstrukcija moguća tokom čitavog mandata, ima ministara koji su bolji, ima koji su malo manje bolji i tu ništa nije nenormalno", rekao je Kuščević.

BUZ (Blok Umirovljenici zajedno): Daćemo im još deset dana pa ćemo videti kako dalje

Čelnik BUZ-a Milivoj Špika kaže da je stanje u Domoljubnoj koaliciji za sada stabilno, ali upozarava da se sve može uskoro promeniti.

"Ako MOST želi nove izbore, onda hajdemo u nove izbore", rekao je za Index čelnik BUZ-a Milivoj Špika komentarišući izjave sada već bivšeg šefa kluba zastupnika MOST-a Ivana Kovačića. Špika tvrdi kako je vrlo očigledno da saradnja između MOST-a i Domoljubne koalicije ne funkcioniše, a kako kaže, glavni krivac je upravo ona druga strana - Most.

"Oni su lažna reformska snaga. MOST ima takav nastup, predstavljaju se kao veliki reformatori, ali nemaju snagu. Ništa ne stoji iza njihovih reči",kaže Špika, i dodaje da je sada već jasno da Hrvatsku čekaju ili novi izbori ili nova rekonstrukcija vladajuće većine. Čelnik BUZ-a smatra kako bi deo zastupnika MOST-a mogao izaći, te da bi im se mogli priključiti i drugi predstavnici kako bi Domoljubna koalicija s novim partnerima opet mogla biti na vlasti.

"Jedini uslov naše koaliciji s HDZ-om bilo je da BUZ kreira penzionu i socijalnu politiku. Ali, to se kao što vidite, nije dogodilo. Daćemo našim partnerima još 10 dana da razmisle, a onda ćemo unutar BUZ-a odlučiti kako dalje", kaže Špika dodajući kako prvih 100 dana ove Vlade nikako nije zadovoljavajuće.