Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kurc: Izlazak Britanaca bio bi dramatičan za EU

Foto: https://twitter.com/sebastiankurz

Kurc: Izlazak Britanaca bio bi dramatičan za EU

EU bi bila značajnije slabija bez Britanije, njihov izlazak imao bi velike posledice po kontinent

Politika
Izvor: Agencije

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izrazio je danas nadu da će Velika Britanija ostati u EU, ističući da bi "Brexit" bio dramatičan za Uniju.

- I to ne samo zato što bi EU bila značajnije slabija bez Velike Britanije, već pre svega i zbog toga što nam dobro čini Velika Britanija u ideološkim debatama u Briselu - rekao je šef austrijske diplomatije u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Velika Britanija je, prema njegovim rečima, jedna od malobrojnih zemalja koja se stalno bori za očuvanje konkurentnosti EU.

- Ako izgubimo Veliku Britaniju i poraste uticaj drugih zemalja, koji sanjaju o socijalnoj uniji, onda bi to imalo velike negativne posledice po EU - podvlači Kurc.

Takođe je ocenio da bi predlog Evropske komisije o uvođenju kazni za članice koje ne poštuju kvotu za raspodelu izbeglica, bio "koristan put samo za razaranje EU".

Upitan da li vidi opasnost od raspada EU, Kurc je naglasio da vidi opasnost da nekolicina političara srednjeevropskih zemalja veruje da većini u Evropi može nametati svoja pravila zato što se osećaju moralno nadmoćnijim.

- Želeo bih i ja od ponekih drugačije razmišljanje po izbegličkom pitanju, ali treba imati razumevanje da to za mnoge države, i to ne samo u istočnoj Evropi, zbog raspoloženja u stanovništvu, predstavlja izazov - podvukao je Kurc.