Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KUSTURICA: Bakir Izetbegović dosledno sledi ideje svog oca

Emir Kusturica/ Foto: Telegraf.rs, Milena Đorđević

KUSTURICA: Bakir Izetbegović dosledno sledi ideje svog oca

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica ukazao je da član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nastavlja dosledno ideje svog oca "potpuno na istom kursu"

Politika
Izvor: Tanjug

"To je Bosna u kojoj Srbi sebe ne bi mogli prepoznati. Dizajnirali su je čak bez srpskog jezika iz kog su rođeni ovi novi jezici, sa svojim novima imenima. Gde smo mi tu? Gde su tu Srbi?", upitao je Kusturica.

Kusturica je ukazao da "nije problem u tome što Latini, pravoslavni i muslimani žive zajedno".

"Naprotiv, pitanje je šta je većinski narod pred rat u Bosni nudio i šta posle rata nudi tim zajednicama. Odbili su Miloševića da budu saveznici, a pravoslavnima su ponudili reprizu Drugog svetskog rata: hajde da vas ubijamo, pa ćemo vam se na kraju pridružiti ako se desi da izgubimo, kao 1945. godine", rekao je Kusturica za Srnu, prenose banjalučki mediji.

Alija Izetbegović i njegovi saveznici su, ističe, oživeli ideju o šerijatu i da bi "danas Sarajevo bilo multietnički grad to ne zavisi od ovih ljudi".

"Da je neko od Sarajeva hteo da napravi multietnički grad, mogao je i u ratnom vihoru da zadrži Srbe i da ponudi rešenje a ne da ih po Kazanima ubijaju, pa da im iz grada ode 150.000 ljudi jedne veroispovesti. Da li je ponuda da ljude kao doktora Najdanovića skidaju gole, i da ih javno, kao što su njemu učinili, sunete pa ubiju", rekao je Kusturica.

Srbi, istakao je, imaju legitimno pravo da neguju zavetnu ideju kosovske legende i svoje nasleđe jer ono ima kulturološku pozadinu.

"Republika Srpska je ishodište jednog rata, a pitanje njenog opstanka je pitanje ličnosti. Ko je taj ko će je sačuvati, a da pritom atributi njene kulture budu sačuvani", rekao je Kusturica, povodom nedavnih političkih nastupa Bakira Izetbegovića.