Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Lavrov: Adekvatno ćemo odgovoriti na širenje NATO

Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

Lavrov: Adekvatno ćemo odgovoriti na širenje NATO

U regionu Baltika nema pretnje koje bi opravdale militarizaciju NATO-a, izjavio ruski šef diplomatije Lavrov

Politika
Izvor: Sputnjik

Moskva poseduje suvereno pravo da odgovori adekvatno na akcije širenja NATO-a i uvlačenje u delatnost Alijanse drugih država, izjavio je ministar inostranih poslova Rusija Sergej Lavrov.

- Potvrdili smo (šefovi diplomatija Rusije i Finske, Sergej Lavrov i Timo Soini) našu poziciju da je svaka strana suverena da bira politiku osiguranja bezbednosti koju ona smatra potrebnom. Pritom, mi ne krijemo da kod nas politika NATO-a za širenje vojne infrastrukture u blizini naših država izaziva negativne odnose. I tu će stupiti na snagu rusko suvereno pravo da osigura svoju bezbednost metodama koje su adekvatne za rizike današnjice. Siguran sam da naši finski prijatelji i susedi to takođe razumeju - rekao je šef ruske diplomatije na kraju razgovora sa Timom Soinijem.

Lavrov je rekao da za baltički region ne postoji pretnja koja opravdava njegovu militarizaciju.

- Posvetili smo značajnu pažnju pitanjima bezbednosti u oblasti Baltičkog mora. Ubeđeni smo da u ovom delu sveta nema nikakvih pretnji koje bi opravdale njenu militarizaciju - rekao je ruski ministar.

- Ova aktivnost, ove vojne vežbe se održavaju 1993. godine, što nije nova koncepcija sama po sebi. Naravno, jedini cilj ovih vojnih vežbi je jačanje naše bezbednosti i naših mogućnosti, ali ni u kom slučaju one nisu usmerene protiv nekoga konkretno u regionu - rekao je Timo Soini na pres-konferenciji na kraju razgovora sa ruskim šefom diplomatije.