Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
LAVROV: Naš potez nije po sistemu "oko za oko"

Foto: Tanjug

LAVROV: Naš potez nije po sistemu "oko za oko"

Naveo da usvajanje „ograničenih i apsolutno adekvatnih mera“ protiv američkih diplomata u Rusiji „nije odgovor po principu ’oko za oko‘ nego iznuđeni potez

Politika
Autor: Glas Moskve

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu da je Moskva i dalje spremna za normalizaciju bilateralnih odnosa sa Vašingtonom, kao i za saradnju, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Ruski ministar je naveo da usvajanje „ograničenih i apsolutno adekvatnih mera“ protiv američkih diplomata u Rusiji „nije odgovor po principu ’oko za oko‘ nego iznuđeni potez, koji je potpuno svojstven međunarodnoj praksi i usmeren na zaštitu zakonitih ruskih interesa“.

Lavrov je naglasio da je odluka da se izjednači broj saradnika američkih i ruskih diplomatskih predstavništava izazvana serijom neprijateljskih poteza Vašingtona, među kojima su „nezakonite sankcije protiv Rusije, klevetničke optužbe na njen račun, masovno opozivanje diplomata i eksproprijacija ruske diplomatske imovine“, prenosi portal Glas Moskve.

Prema njegovim rečima, Rusija je učinila sve što može kako bi popravila odnose, a na američke provokacije je odgovarala suzdržanošću.

Pored smanjenja broja saradnika američke diplomatske misije, Rusija od 1. avgusta obustavlja korišćenje skladišnog prostora Ambasade SAD i ambasadorskog letnjikovca u Moskvi. Diplomatske note uručene su američkom ambasadoru u Rusiji Džonu Teftu.

Te mere predstavljaju odgovor na antirusku politiku i nove američke sankcije Rusiji.