Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
LAVROV O KRŠENJU PRAVILA ZAPADA: Pokrenuli su talas terorizma

Foto: kremlin.ru

LAVROV O KRŠENJU PRAVILA ZAPADA: Pokrenuli su talas terorizma

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Etiopije Vorknehom Gebejehuom rekao je da su projekti zapadnih zemalja za svrgavanje nepoželjnih režima u Africi doveli do širenja terorizma.

Politika
Izvor: Glas Moskve

Projekti zapadnih zemalja za svrgavanje nepoželjnih režima u Africi doveli do širenja terorizma.

„Potvrđujemo svoju solidarnost sa afričkim zemljama koje se suprotstavljaju pretnji terorizma. Pretnja se pojavila nakon što su zemlje van regiona, zapadne zemlje, ostvarile niz projekata za zbacivanje nepoželjnih režima, što je očito kršenje međunarodnog prava, a ovi projekti pokrenuli su talas terorizma“, istakao je Lavrov.

Ministar je rekao da su nakon zbacivanja režima Muamera Gadafija u Libiji 2011. godine „potekle nelegalne isporuke oružja, prebacivanje terorista iz Libije dublje u afrički kontinent.“

Lavrov je dodao da teroristička grupa DAEŠ stiče nove saveznike u Nigeriji, u islamskom Magrebu i Somaliji, piše portal Glas Moskve.

„Jedini izlaz je formiranje istinski međunarodnog protivterorističkog fronta. Formiranje takvog fronta zaustavilo bi i one koji hoće da pecaju u mutnom i spekulišu o eliminaciji terorističke pretnje kao glavnog prioriteta svetske zajednice“, dodao je Lavrov.

Rusija ima dokaze da sa DAEŠ-a pokušavaju da skinu krivicu i to treba da se prekine.

„Opšti utisak na osnovu iskustva u borbi protiv terorizma u Siriji jeste da takozvani Nusra front, ili kako god da se sada naziva, svaki put pošteđuju koalicione snage sa Sjedinjenim Američkim Državama na čelu i drugim njihovim partnerima“, istakao je Lavrov.

On je dodao da Rusija to smatra opasnom igrom koja mora da se zaustavi.

„I uopšte, bilo kakvi dvostruki standardi, prikriveni motivi i skrivene namere moraju da se izdvoje zarad beskompromisne borbe protiv terorizma“, naglasio je Lavrov.