Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
LAVROV: Rusija će reagovati ako se ometa borba protiv terorista

Foto: memri.org

LAVROV: Rusija će reagovati ako se ometa borba protiv terorista

Ruska strana poručila je Sjedinjenim Američkim Državama da pokušaji da se onemogući izvođenje protivterorističke operacije u Siriji neće proći bez reakcije, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa šefom sirijsk

Politika
Autor: Glas Moskve

„Redovno razgovaramo sa Amerikancima, sa Stejt departmentom i Pentagonom, i mi smo objasnili, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, šta se događa. Jasno smo dali do znanja da ukoliko sa teritorija koje su bliske američkim ’prijateljima‘, ili kako već mogu da se nazovu, bude bilo pokušaja da se oteža okončanje protivterorističke operacije, to neće ostati bez reakcije“, naglasio je Lavrov na završnoj konferenciji za novinare u UN.

Ranije je Generalštab Oružanih snaga Rusije saopštio da su borci Nusra fronta u utorak krenuli u veliku ofanzivu na položaje sirijske armije severno i severoistočno od grada Hame i u zoni deeskalacije u Idlibu. Prema saopštenju Generalštaba, ofanzivu su inicirale američke specijalne službe kako bi zaustavile napredovanje sirijske vojske istočno od Dejr el Zora.

Pentagon je negirao optužbe o vezama SAD sa Nusra frontom u Siriji.

Prema rečima Sergeja Lavrova, Kongres SAD zabranio je američkoj vojsci da kontaktira sa ruskom vojskom, što ometa borbu protiv terorista u Siriji.

„Uveren sam da će terorizam u Siriji biti pobeđen, a nakon toga će biti potrebno ukloniti odatle sve one koji se tamo nalaze nelegitimno“, naglasio je ruski ministar.,piše portal Glas Moskve.

Govoreći o situaciji u Siriji, ruski ministar je naglasio da se ne sme dopustiti podela te zemlje, te da su zone deeskalacije usmerene na to da konsoliduju političke snage u toj zemlji, uključujući opoziciju.

„Ne sme se dopustiti nikakva podela. Krenuće lančana reakcija po celom Bliskom istoku. To je ono što bi neki, verovatno, hteli da postignu, oni kojima odgovara da ovde stalno održavaju haos“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, koncepcija zona deeskalacije prvobitno je bila objavljena kao privremena.

„U šestomesečnom periodu tokom kojeg će ova koncepcija biti na snazi nameravamo da paralelno sa zonama deeskalacije stimulišemo proces nacionalnog pomirenja kako bi počeo nacionalni dijalog, kako bi se pripremilo tlo za politički proces uz ono što se radi u Ženevi“, dodao je Lavrov.

On je istakao da će pregovori o Siriji oduzeti mnogo vremena, jer je to vrlo složena kriza.

Nismo deca u vrtiću

Rusija i Kina će nastaviti da insistiraju na razumnom, a ne emocionalnom pristupu rešavanju problema u vezi sa Severnom Korejom, izjavio je Lavrov.

„Rusija i Kina će nastaviti da traže razuman, a ne emocionalni pristup, kao kada deca u vrtiću počela da se biju i niko ne može da ih zaustavi“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija nema nove predloge u vezi sa rešavanjem krize na Korejskom poluostrvu, s obzirom na to da potencijal ranije predstavljenog rusko-kineskog plana nije istrošen.

„Nemamo nove predloge u vezi sa nuklearnim programom Korejskog poluostrva, jer smo ubeđeni da potencijal rusko-kineskog plana nije iscrpljen. I ne čujemo razumne argumente kao odgovor na naš predlog da se ipak pristupi radu na njemu i ne čujemo obrazložene razloge zbog kojih naši zapadni partneri, uključujući SAD, ne mogu to da učine“, rekao je Lavrov.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp, obraćajući se pred Generalnom skupštinom UN, nazvao severnokorejskog lidera Kim Džong Una „čovekom-raketom koji ispunjava misiju samoubice“. On je, takođe, izjavio da će Severna Koreja, ukoliko bude predstavljala opasnost za SAD, biti razorena.

Jutros je objavljeno saopštenje Kim Džong Una u kojem je on Trampov govor u UN nazvao buncanjem, a samog američkog predsednika senilinim. Predsednik Severne Koreje je, takođe, obećao da će preduzeti najsurovije kontramere u istoriji.