Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
LAŽNA AFERA PUCA PO ŠAVOVIMA: Hrvatska traži izručenje glavnog svedoka "državnog udara" u CG

Foto: Privatna arhiva

LAŽNA AFERA PUCA PO ŠAVOVIMA: Hrvatska traži izručenje glavnog svedoka "državnog udara" u CG

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske je zvanično podnelo Crnoj Gori molbu za izručenje Saše Sinđelića.

Politika
Izvor: in4s.net

U imejlu Ministarstva pravosuđa Hrvatske se kaže da ih je Ministarstvo pravde Crne Gore obavestilo da je molba za izručenje prosleđena nadležnom sudu na postupanje. To bi značilo da je Viši sud u Podgorici najverovatnije već dao određen odgovor na ovaj zahtev.

S obzirom da je Saša Sinđelić u aferi ”državni udar” dobio status svedoka-saradnika, to znači da nema status okrivljenog u postupku koji se vodi pred Višem sudom, pa bi on već sad mogao biti isporučen Hrvatima.

Prema izvorima iz Ministarstva pravde Crne Gore, očekuje se da hrvatska strana pokaže ”razumevanje”, te da sačekaju da se završi Sinđelićevo svedočenje u aktuelnom postupku ”državnog udara”, nakon čega bi odmah bio isporučen Hrvatskoj.


Brutalno ubio seljaka na njivi, a potom pucao i na policiju

Svedok-saradnik Saša Sinđelić, na čijem iskazu Milivoje Katnić gradi kompletnu priču oko „državnog udara“, osuđen je u Hrvatskoj 2012. godine na 21 godinu robije.

Sinđelić je pravosnažno osuđen zbog ubistva Mirka Fotesa 2002. godine, kao i zbog krađe njegovog traktora.

Presuda je postala pravosnažna, što se može videti iz zvaničnog dokumenta suda u Vukovaru, 28. februara 2012 godine, a Sinđelić je od dana ubistva bio u bekstvu.

„Saša V. Sinđelić, rođen 11. jula 1980 godine, u Štajeru, u Austriji, državljanin Srbije, ubio je Mirka Fotesa i ukrao njegov traktor. On je 06. oktobra 2002. godine došao svojim automobilom mercedes, oznaka VK 612-AR, na zemljišni predeo ‘Cerije’, koji se nalazi u katastarskoj opštini Drenovci. U to vreme je na imanju zemlju orao Mirko Fotes. U nameri da ga usmrti i uzme mu traktor, Sinđelić mu je prišao s leđa, i iz automatske puške ‘Crvena zastava’, model M70AB2, tv. broja 68941, ispalio u Fotesa četiri hica“, navodi se u obrazloženju presude.

Nakon krađe traktora i prelaska državne granice sa tadašnjom SRJ, Sinđelić je u jednom trenutku pucao i na policiju, pa kako je bio vojni obveznik, suđeno mu je pred Vojnim sudom, a predsedavajući suda u tom postupku je bio upravo sadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Podsećamo, Katnić ga je tom prilikom oslobodio, proglasivši Vojni sud kao nenadležan u tom slučaju.

Prema oceni pravih stručnjaka, Sinđelić će izvesno biti izručen Hrvatskoj gde, u najboljem scenariju za njega, može tražiti ponavljanje postupka. Međutim, s obzirom da bi u tom slučaju i dalje imao status okrivljenog, u nastavku suđenja bi bio u zatvoru.

S obzirom na veliku ažurnost crnogorskih državnih organa po pitanju izručenja Hrvatskoj svih koje je ova zemlja tražila, pretpostavlja se da će takav slučaj biti i sa Sašom Sinđelićem.