Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
London traži autonomiju

YT Printscreen

London traži autonomiju

Želimo da zaštitimo poslove i imovinu, jer kada London napreduje, onda je to dobro za celu Britaniju, rekao je gradonačelnik Sadik Kan

Politika
Izvor: B92.net

Gradonačelnik Londona Sadik Kan zvanično je zatražio veću autonomiju za London, "i to odmah", nakon što je Britanija glasala za izlazak iz EU.

Glavni grad Engleske ne deli većinski stav ostatka zemlje i ubedljivo je bio za ostanak u Uniji, zbog čega je pokrenuta i peticija kojom građani Londona traže nezavisnost.

- Koliko god mi se dopadala ideja grada države, danas ne govorim ozbiljno o nezavisnosti. Ne planiram granični punkt na auto-putu, ali u ime građana Londona zahtevam veću autonomiju za grad - sada - rekao je Kan.

Novi gradonačelnik je pred poslovnim liderima rekao da će veća autonomija zaštititi London od "neizvesnosti koja dolazi". Zatražio je njihovu pomoć, a rekao je i da dobija podršku od londonskih političara.

- Želimo da zaštitimo poslove iz celog sveta, koji ovde funkcionišu, želimo da zaštitimo naša radna mesta, našu imovinu i prosperitet. Ne želimo veći deo britanske pite, već samo želimo više kontrole nad parčetom koje već imamo - rekao je Kan.

Kan je poručio i ostalim Britancima da bi i oni profitirali od veće autonomije Londona. - Kada mi uspevamo ovde, onda cela nacija uspeva. Kada mi propadamo, propada cela nacija - rekao je Kan.

Gradonačelnik je pozvao na brzu reakciju vlasti i istakao da "nema vremena za duge pregovore", a njegovu inicijativu su podržali i brojni poslovni ljudi iz Londona. Mediji prenose da bi London zatražio da sam određuje poreze, kao i da ima više uticaja na lokalnu ekonomiju, urbanistička rešenja, transport, zdravstvo, bezbednost i pravosuđe.